kiss-logo
Now playingAIN'T NO SUNSHINE LIGHTHOUSE FAMILY
On airΚΩΣΤΑΣ ΣΙΤΟΠΟΥΛΟΣ 05:00 - 07:00
Listen live on kiss

Εμβολιασμοί για Covid παράλληλα με το εμβόλιο της γρίπης

Τι δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Παράλληλα μπορούν να γίνονται οι εμβολιασμοί για τη γρίπη με το εμβόλιο της Covid-19, όπως διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου «Όποιος πρέπει να εμβολιαστεί για τη γρίπη δεν θα πρέπει να κάνει ένα “χρονολογικό σταυρόλεξο” για τον εμβολιασμό του σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Μπορεί και την ίδια ημέρα ή την επόμενη, μετά από δύο ημέρες, τρεις ημέρες, αυτά που ακούγονται μετά από δεκαπέντε ή μετά από είκοσι τρεις ημέρες δεν ευσταθούν επιστημονικά».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών υπενθύμισε ότι από την 1η Οκτωβρίου, το εμβόλιο της γρίπης συνταγογραφείται και μέσω της συνταγογράφησης δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο το οποίο είναι πολύτιμο εργαλείο για την πληροφόρηση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη στη χώρα μας.

Η ίδια επεσήμανε πως «Τους χειμερινούς μήνες έχουμε την κυκλοφορία πολλών αναπνευστικών ιών, του ιού της γρίπης και εδώ και δύο χρόνια έχουμε και τη συν- κυκλοφορία του ιού Covid.

Από την αρχή υπήρξε μία μεγάλη ανησυχία για το ποια μπορούσε να είναι η αλληλεπίδρασημεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων: Μεταξύ του ιού της γρίπης και του ιού Covid.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε μία σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μία λοίμωξη την άλλη. Όμως, γνωρίζουμε ότι την περσινή χρονιά είχαμε την ευτυχία, η κινητικότητα του ιού της γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αλλά και πανευρωπαϊκά, να είναι εξαιρετικά χαμηλή, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην εφαρμογή με μεγάλη πειθαρχία των μέτρων ατομικής υγιεινής, την αποφυγή του συνωστισμού και γενικά του συγχρωτισμού, των ταξιδιών και όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί για την Covid.

Επιδημιολογικά, η γρίπη κορυφώνεται τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη, θα πρέπει να είναι ήδη ανοσοποιημένα από το Νοέμβριο, για αυτό και έχει επιλεγεί η περίοδος αυτή για την έναρξη του εμβολιασμού κατά της γρίπης».

 

Το εμβόλιο της γρίπης

 

Ταυτόχρονα, η κυρία Θεοδωρίδου επεσήμανε τα ακόλουθα σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης: «Ξέρουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο είναι διαφορετικό. Ο ιός γενικά της γρίπης υφίσταται ήπιες ή πιο έντονες μεταλλάξεις, γεγονός που τον κάνει κάθε χρόνο να είναι λίγο ή περισσότερο διαφορετικός. Και για αυτό το λόγο, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κάθε χρόνο δίνεται ο τύπος των εμβολίων που πρέπει να παρασκευαστούν και να εφαρμοστούν στους πληθυσμούς των πολιτών μας.

Φέτος, τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι τετραδύναμα. Δηλαδή περιέχουν δύο στελέχη Α -Victoria που είναι Η1Ν1 και το Cambodian Η3Ν2-και δύο στελέχη Β τα οποία είναι το Wisconsin και το Phuket. Αυτά θα είναι και τα εμβόλια που θα χρησιμοποιήσουμε.

Να υπενθυμίσω ότι οι δόσεις των εμβολίων είναι 1, ενδομυϊκή και ο εμβολιασμός, και εδώ θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί: Δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων. Δηλαδή δεν υφίστανται συστάσεις για τήρηση μεσοδιαστημάτων μεταξύ εμβολίων.

Ο κεντρικός Οργανισμός, ο CDC και γενικά όλοι οι επιστημονικοί φορείς, έχουν διατυπώσει με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορονοϊού, εμβόλιο που έχουμε αυτή τη χρονιά να κάνουμε είτε ως συμπλήρωμα των αρχικών δόσεων, είτε ως τρίτη δόση, καθώς και με άλλα εμβόλια για διάφορες λοιμώξεις, παραδείγματος χάριν, του πνευμονιόκοκκου».

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker