kiss-logo
On airΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ -ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΡΙΩΤΗΣ 07:00 - 10:00
Listen live on kiss

Όλα έτοιμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 – 15 ετών – Ανοιχτή η πλατφόρμα

Πώς άναψε το «πράσινο» φως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Ανοιχτή είναι από σήμερα, Παρασκευή 30 Ιουλίου, η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 – 15 ετών κατά του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου «Από την αρχή της επιδημίας έχει διαπιστωθεί ότι η νόσος στα παιδιά διαδράμει ήπια ή και ασυμπτωματικά. Εντούτοις, και στις άλλες χώρες, όπως και στις δικές μας, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών έχει νοσηλευτεί, παρά την ήπια συμπτωματολογία, στα νοσοκομεία.

Τα δεδομένα ως προς την κλινική έκφραση της λοίμωξης Covid από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία αλλά και την Ολλανδία επιβεβαιώνουν τη σπανιότητα μίας σοβαρής νόσου ενός σπάνιου συνδρόμου που σχετίζεται με την Covid, το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Και είναι σημαντικό ότι το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναζήτηση και στη διευκρίνιση της συχνότητας των συμπτωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν μετά από μία λοίμωξη με Covid στα παιδιά, εβδομάδες μετά από τη νόσηση, το λεγόμενο Post Covid ή Long Covid σύνδρομο το οποίο συμβαίνει ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξης και η συμπτωματολογία έχει συμπτώματα τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά.

Γίνονται μελέτες διότι, λόγω της διαφορετικής μεθοδολογίας, τα ποσοστά της συχνότητας ποικίλουν ευρέως. Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τη λοίμωξη από την Covid.

Αυξημένος αριθμός παιδιών με χρόνια προβλήματα έχει καταγραφεί στις χώρες που ήδη ο εμβολιασμός για τα παιδιά έχει προχωρήσει. Όμως υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις μας σχετικά με τον κίνδυνο ανά κατηγορία νοσήματος».

Παράλληλα, ως προς τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε τα ακόλουθα: «Τι ξέρουμε σχετικά με τα παιδιά. Από την επίσημη καταγραφή από τον ΕΟΔΥ, στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικία την παιδική και την εφηβική. Τα παιδιά και οι έφηβοι, ως γνωστόν, αποτελούν μία πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα άτομα στο περιβάλλον που είναι ευάλωτα είτε διότι είναι ανεμβολίαστα, είτε διότι λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος έχουν μειωμένη ανοσοανταπόκριση στους εμβολιασμούς που πιθανώς έχουν κάνει.

Τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία, μια πραγματικότητα την οποία οι γονείς έχουν ζήσει την προηγούμενη χρονιά, και αυτό το γεγονός εμποδίζει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και τις άλλες απαραίτητες δραστηριότητες της ηλικίας της παιδικής. Και κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Έχουμε πει ότι κάθε ανεμβολίαστος είναι ένα «εργαστήριο παραγωγής» νέων μεταλλάξεων».

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών «Οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης όπως είναι το FDA και ο ΕΜΑ- ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων- ενέκριναν με αδειοδότηση, υπό προϋποθέσεις, από τον Μάιο, καταρχάς το εμβόλιο της Pfizer για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών. Ενώ μόλις την Παρασκευή, ο ΕΜΑ ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna με το όνομα Spikevax και για παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Η έγκριση και για τα δυο αυτά εμβόλια δόθηκε με βάση τις κλινικές μελέτες, στη Pfizer 2.260 παιδιών ηλικίας 12-15 ετών και της Moderna 3.732 παιδιών. Δηλαδή, συνολικά 6.000 παιδιά πήραν μέρος σε αυτές τις μελέτες των εταιριών Pfizer και Moderna.

Από τις μελέτες προέκυψε ότι τα εμβόλια πρώτον είναι ανοσογόνα, σημαίνει ότι είναι ικανά να παράγουν αντισώματα. Και μάλιστα αντισώματα ανάλογα με αυτά που παράγονται από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι αποτελεσματικά- δηλαδή όταν εκτεθεί ένα παιδί στη λοίμωξη προστατεύεται, δεν νοσεί- και ασφαλή, παρουσιάζοντας, βέβαια, τις συνήθεις αντιδράσεις, όπως και οι ενήλικες, που ίσως αυτές οι αντιδράσεις είναι πιο κοντά στα παιδιά μια και είναι στην ηλικία που υφίστανται και άλλους εμβολιασμούς».

Το σκεπτικό της Επιτροπής για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 – 15 ετών 

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε επίσης τα ακόλουθα: «Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας και την αυξανόμενη συνεχώς διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα», λαμβάνοντας υπ' όψιν και την διαθεσιμότητα βεβαίως εμβολίων, που όπως προαναφέραμε είναι ασφαλή, ανοσογόνα και αποτελεσματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών με στόχο:

Πρώτον, την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών. Ιδιαίτερα επισημαίνει την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών με χρόνια υποκείμενα προβλήματα.

Δεύτερον, την διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών.

Τρίτον, την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Η Επιτροπή κρίνει ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν της πιθανότητας σπανίων ανεπιθύμητων παρενεργειών. Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων. Η σύσταση εμβολιασμού θα επικαιροποιείται ανάλογα και με τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Η επιδημία με την μετάλλαξη «Δέλτα» προσθέτει άλλο ένα εμβόλιο στο ήδη φορτωμένο χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών παιδιών και εφήβων».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, επεσήμανε ότι το ραντεβού για τα παιδιά μπορούνε να τα κλείσουνε από την πλατφόρμα «emvolio.gov.gr» με κωδικούς taxisnet, οποιοσδήποτε από τους γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί ή μπορεί να κλείσει το ραντεβού στα ΚΕΠ και στα φαρμακεία. Τέλος, τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενοι από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker