kiss-logo
Now playingBLACK OR WHITE MICHAEL JACKSON
On air55 λεπτά μουσικής - 90's to Νow – Κάθε Ώρα, Νon Stop Kiss Music 00:00 - 07:00
Listen live on kiss

Roxette

roxette.jpg

Roxette
Roxette

Οι Roxette αγαπήθηκαν όσο λίγα συγκροτήματα στην ιστορία της pop μουσικής. Η σχεδόν εικοσαετή καριέρα τους περιλαμβάνει τεράστια αναγνώριση, πωλήσεις δεκάδων εκατομμυρίων αντιτύπων και τεράστιες περιοδείες ανά τον κόσμο.

To πολύ αγαπημένο ντουέτο από τη Σουηδία αποτελούν η Marie Fredriksson και ο Per Gessle.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 70 στo Halmstad αλλά την εποχή αυτή ήταν πολύ απορροφημένοι με τα projects τους για να κάνουν κάτι από κοινού καθώς ο Per ήταν ο ιδρυτής του pop συγκροτήματος “Gyllene Tider”, ενώ η Marie έκανε solo καριέρα.

Το 1986 αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την κυκλοφορία ενός και μοναδικού single υπό τη μορφή πειράματος. Το single είχε τίτλο Neverending Love και το συγκρότημα των Roxette είχε πια γεννηθεί. Η καλή νεράιδα όμως ήθελε το τραγούδι να γίνει club hit σε όλη τη Σουηδία σε βαθμό που η δισκογραφική εταιρεία τους απαίτησε το πείραμα να επαναληφθεί. Παρά τις αντιρρήσεις της νεαρής τραγουδίστριας το συγκρότημα προχωρεί στην ηχογράφηση full play album με τίτλο Pearls of Passion, μια γλυκιά μπαλάντα ξεχωρίζει αμέσως και ένα χρόνο αργότερα …oι Roxette παίζουν σε open air festival της Σουηδίας μπροστά σε κοινό 100,000 οπαδών. Το “It Must Have Been Love” τραγουδιέται από τη μια άκρη στην άλλη της Σουηδίας.

Ένα χρόνο μετά κάνει την εμφάνιση του στα δισκοπωλεία το album με τίτλο “Look Sharp” που αποτυγχάνει παταγωδώς στον υπόλοιπο κόσμο αλλά σημειώνει τεράστια επιτυχία στη χώρα τους. Οι Roxette δεν το βάζουν κάτω και καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν τον μουσικό κόσμο το 1989 για πρώτη φορά όταν κυκλοφορούν το πολύ δημοφιλές single με τίτλο : The Look. Το single αυτό πέφτει στα χέρια ενός Αμερικανού σπουδαστή, ο οποίος το ηχογραφεί σε κασετα και το μοιράζει σε μικρούς και μεγαλύτερους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Minneapolis όταν επιστρέφει στον τόπο του. Σαν αποτέλεσμα οι Roxette έχουν το πρώτο hit single στα Αμερικανικά charts πριν ακόμα ο δίσκος κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κομμάτι έμεινε στα charts αρκετές εβδομάδες και έγινε old time classic hit.

Δυο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το lp : “Joyride” που έγινε αμέσως πλατινένιο με πωλήσεις 10 εκατ. αντιτύπων και σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας γεμάτης επιτυχίες πορείας. Με το album αυτό στις αποσκευές τους κάνουν μια γιγάντια περιοδεία με σταθμούς σε 108 πόλεις της Ευρώπης αλλά και σε Αυστραλία και Νότια Αμερική.

To 1990, το single : “it must have been love” επανακυκλοφορεί για το soundtrack της ταινίας “Pretty Woman” με την Julia Roberts και τον Richard Gere και σημειώνει ξανά ρεκόρ πωλήσεων που φτάνει τα 9 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Το τραγούδι υπολογίζεται πως μεταδόθηκε 4 εκατoμμύρια φορές στον αέρα των Αμερικανικών ραδιοφώνων μέχρι το 2005 και συνεχίζει ακόμα.

Τo 1994 βρίσκει τους Roxette σε δεύτερη παγκόσμια περιοδεία που περιλαμβάνει 47 σταθμούς στην Ευρώπη, Ιαπωνία, Αυστραλία αλλά και εμφανίσεις από τη Νότια Αφρική σε κοινό 130,000 οπαδών μέχρι και τη Beijing όπου τους παρακολουθούν 11,000 Κινέζοι θαυμαστές.

Το 1997 ο Per δοκιμάζει τις δυνάμεις του για άλλη μια φορά σε solo album που κυκλοφορεί με τον τίτλο : “The world according to Gessle” από το οποίο ξεχωρίζουν 3 hits ενώ η επιλογή του σκηνοθέτη για το video clip του ενός από αυτά, δεν αργεί να τραβήξει το ενδιαφέρον άλλων καλλιτεχνών όπως η Madonna και οι Prodigy.

Το συγκρότημα συνεχίζει τις live εμφανίσεις και τις ηχογραφήσεις από κοινού, αλλά τρία χρόνια αργότερα η Marie ακολουθεί τα ίχνη του Per εκδίδοντας το δικό της προσωπικό “Best Of” που ακολουθείται από mini προσωπική tour στην Σουηδία.

Το 2001 κυκλοφορεί το έβδομο και τελευταίο μέχρι σήμερα album τους. Έχει τίτλο “Room Service” και το single “The Centre of the Heart” ξεχωρίζει αμέσως και κάπου εδώ πρέπει να κάνουμε ένα σταθμό στην πολύ επιτυχημένη πορεία των αγαπημένων Roxette. Ο χρόνος μόνο θα μας επιτρέψει να ανακαλύψουμε αν πρόκειται για απλή στάση, η το τέλος μιας καριέρας για το ταλαντούχο ντουέτο των αγαπημένων μας μουσικών. 

 

 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker