kiss-logo
Now playing6 DAYS MAHMUT ORHAN & COLONEL BAGSHOT
On airΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ 18:00 - 21:00
Listen live on kiss

Sia

Η Sia Kate Isobelle Furler γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1975 και είναι Αυστραλή τραγουδίστρια και στιχουργός.

Η Sia, γεννημένη στην Αδελαΐδα, ήταν μέλος του acid jazz συγκροτήματος Crisp, το οποίο κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ. Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ από μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία. H πρώτη της εμπορική επιτυχία ήρθε με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ της «Healing is Difficult».

To 2000 η Sia υπέγραψε με την DancePool, θυγατρική της Sony Music και κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο από μεγάλη εταιρία του χώρου. Το άλμπουμ περιλάμβανε τα ιδιαίτερα επιτυχημένα στα club του Λονδίνου, «Drink to Get Drunk» και «Little Man». Επίσης, στο άλμπουμ περιλαμβανόταν και το τραγούδι «Taken for Granted» το οποίο περιείχε ηχητικό sample από το «Dance of the Knights» του Σεργκέι Προκόφιεφ και έφτασε στο Νο. 10 του UK singles chart τον Ιούνιο του 2000.

Το «Healing is Difficult» έλαβε διθυραμβικές κριτικές και η Sia χαρακτηρίστηκε από μερίδα του μουσικού τύπου ως η «επόμενη Λορίν Χιλ ή Νέλι Φουρτάντο». Ωστόσο, λόγω διαφωνιών με τη δισκογραφική της εταιρεία, η Sia έφυγε από τη Sony Music και υπέγραψε συμβόλαιο με την Go! Beat Records, θυγατρική της Universal Music Group.

To 2003, η Sia κυκλοφόρησε το πρώτο της EP με τίτλο «Don't Bring Me Down». Το ομώνυμο τραγούδι χρησιμοποιήθηκε στους τίτλους τέλους της γαλλικής ταινίας «36 Quai des Orfèvres». Το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο «Colour the Small One» κυκλοφόρησε στην Αυστραλία και την Ευρώπη την επόμενη χρονιά. Ο ήχος του άλμπουμ ήταν σαφέστατα διαφορετικός από αυτόν του προηγούμενου, καθώς η χρήση ακουστικών οργάνων και ηλεκτρονικών φωνητικών στα τραγούδια έδινε περισσότερο downtempo χαρακτήρα από αυτόν που μέχρι τότε χρησιμοποιούσε η Sia.

Ο ήχος αυτός οδήγησε σε συγκρίσεις με καλλιτέχνες όπως η Ντάιντο και η Σάρα Μακ Λάχλαν. Το τραγούδι «The Bully» αποτέλεσε την πρώτη συνεργασία της Sia με τον Αμερικανό μουσικό Beck, ενώ ακόμα δύο τραγούδια τα οποία ηχογραφήθηκαν ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει.

Από το «Colour the Small One» ωστόσο, κυκλοφόρησαν δύο σινγκλ, τα «Breathe Me» και «Where I Belong». Το δεύτερο τραγούδι μάλιστα είχε αρχικά αποφασιστεί να συμπεριληφθεί στο soundtrack της ταινίας «Spiderman 2», αλλά λόγω διαφωνιών μεταξύ των δισκογραφικών εταιρειών, το τραγούδι δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί στο soundtrack. Στο εξώφυλλο του σινγκλ «Where I Belong» μάλιστα, η Sia εμφανίζεται ντυμένη με τη στολή του Spiderman.

Στις αρχές του 2005, η Sia αποχώρησε από την Go! Beat Records, απογοητευμένη με την φτωχή προώθηση του άλμπουμ της καθώς και από την άρνηση της αντίστοιχης αμερικανικής εταιρίας να κυκλοφορήσει το άλμπουμ στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, το τραγούδι «Breathe Me» είχε αρχίσει να αποκτά μεγάλη δημοτικότητα καθώς είχε συμπεριληφθεί στο trailer του πέμπτου και τελευταίου κύκλου της αμερικανικής σειράς «Six Feet Under» καθώς και στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς. Λόγω των θετικών κριτικών που απέσπασε το τραγούδι, τα δικαιώματα του «Colour the Small One» αγοράστηκαν από την Astralwerks, την εταιρία που τελικά το κυκλοφόρησε στην αμερικανική αγορά στις αρχές του 2006.

Το 2006 έκανε περιοδεία στις ΗΠΑ, προωθώντας τόσο το άλμπουμ της όσο και την κυκλοφορία σε DVD του πέμπτου κύκλου της σειράς. Η αμερικανική έκδοση του δίσκου περιλαμβάνει δυο bonus τραγούδια, τα «Broken Biscuit» και «Sea Shells», καθώς και δύο remixes του «Breathe Me».

Μεγάλη πηγή έμπνευσης τόσο για το άλμπουμ «Colour the Small One» όσο και για το προηγούμενό της πόνημα, «Healing is Difficult» αποτέλεσε σύμφωνα με την ίδια ο θάνατος του αγαπημένου της, Νταν, σε τροχαίο δυστύχημα. Η σχέση της με τον Νταν περιγράφεται από την ίδια ως «ο πρώτος πραγματικός της έρωτας». Μια εβδομάδα πριν τον συναντήσει στο Λονδίνο, η Sia πληροφορήθηκε πως ο Νταν είχε σκοτωθεί από ένα ταξί στην High Kensington Street. «Ήμουν σε πολύ άσχημη κατάσταση», λέει σε συνέντευξή της η Furler. «Δεν μπορούσα να αισθανθώ τίποτα. Μπορούσα να φιλοσοφήσω πολλά πράγματα: ότι είχα ένα σκοπό, ότι με αγαπούσαν, αλλά δεν μπορούσα να νιώσω τίποτα. Το προηγούμενο άλμπουμ ήταν άμυνα. Αυτό είναι έκθεση των συναισθημάτων μου. Νομίζω πως αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στα δύο άλμπουμ, το πρώτο ήταν περί φιλοσοφίας, ενώ αυτό αναφέρεται σε συναισθήματα».

Η Sia συμμετείχε στο δίσκο «Bionic» της Κριστίνα Αγκιλέρα με τέσσερα τραγούδια. Τρία από αυτά («I Am», «All I Need», «You Lost Me») συμπεριλαμβάνονται στη βασική έκδοση του άλμπουμ ενώ το τέταρτο («Stronger Than Ever») περιλαμβάνεται στην deluxe έκδοση του δίσκου, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2010.

Στα βραβεία Aria Awards το 2009, τιμήθηκε με το βραβείο για το καλύτερο Μουσικό DVD, ενώ το άλμπουμ της «Some People Have Real Problems» ήταν υποψήφιο στην κατηγορία Καλύτερο Album Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη.

Τον Ιούλιο του 2014, παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Έρικ Άντερς Λανγκ, στο σπίτι της, στο Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνια.

Το 2017 υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη δισκογραφική Atlantic Records και ηχογράφησε το άλμπουμ «Everyday Is Christmas» που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Το 2019 ο David Guetta συνεργάστηκε ακόμα μια φορά με την αγαπημένη του φίλη Sia για την ηχογράφηση ενός νέου σινγκλ, που όπως είχε προαναγγελθεί κυκλοφόρησε επίσημα την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020.

Το σινγκλ του David Guetta και της Sia με τίτλο «Let's Love», μεταδόθηκε την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020 σε πρώτη παγκόσμια μετάδοση από τον 92,9 Kiss, για πρώτη φορά στο ελληνικό ραδιόφωνο, για τους ακροατές του 92,9 Kiss στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

 

 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker