kiss-logo
Now playingBLACK VELVET ALANNAH MYLES
On airKiss Music Non Stop, με 55 λεπτά 90s to Now κάθε ώρα 21:00 - 23:50
Listen live on kiss

Ed Sheeran

O Edward Christopher Sheeran (Ed Sheeran) είναι ένας από τους δημοφιλέστερους Βρετανούς τραγουδιστές και τραγουδοποιούς, με παγκόσμια ταυτόχρονα αναγνώριση. Γεννήθηκε στο Δυτικό Γιόρκσαϊρ και μεγάλωσε στο Φράμλινγχαμ της αγγλικής κομητείας Σάφοκ. Τρία χρόνια μετά την αρχή της καριέρας του, το 2008, μετακόμισε στο Λονδίνο, κυνηγώντας το όνειρό του και ελπίζοντας σε μεγαλύτερη επιτυχία.

Στις αρχές του 2011 ο Sheeran κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τίτλο «No. 5 Collaborations Project», το οποίο τράβηξε την προσοχή του Έλτον Τζον και του Τζέιμι Φοξ. Στη συνέχεια υπέγραψε συμβόλαιο με την Asylum Records, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε στην κυκλοφορία του ντεμπούτο προσωπικού του άλμπουμ, με τίτλο (+). Το άλμπουμ, που προφέρεται «Plus», ξεχώρισε αμέσως και κατάφερε να γίνει πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2012. Την ίδια χρονιά εκτοξεύθηκε η δημοτικότητά του στο εξωτερικό. Στις ΗΠΑ συμμετείχε στο τέταρτο άλμπουμ «Red» της Taylor Swift και έγραψε τα τραγούδια για το βρετανικό-ιρλανδικό συγκρότημα One Direction.

 

Τα επόμενα βήματα

  • 2013: Το τραγούδι του με τίτλο «The A Team», ήταν υποψήφιο ως τραγούδι της χρονιάς στα Βραβεία Grammy 2013. O Εd, το ερμήνευσε ζωντανά σε ντουέτο με τον Εlton John, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής. Πέρασε μεγάλο μέρος του 2013 περιοδεύοντας στη Βόρεια Αμερική, εμφανιζόμενος ως support act στην περιοδεία «The Red Tour» της Taylor Swift. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς πραγματοποίησε τρεις sold out συναυλίες στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης.
  • 2014: Ήταν υποψήφιος για το βραβείο Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη στα 56α βραβεία Grammy. Επιπλέον, το δεύτερο άλμπουμ του, με τίτλο «X» (προφέρεται Multiply), κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο στις 23 Ιουνίου και βρέθηκε στην πρώτη θέση του UK Album Charts, αλλά και του αμερικανικού Billboard 200.
  • 2015: Το άλμπουμ «X» κέρδισε το βραβείο του βρετανικού άλμπουμ της χρονιάς στα Brit Awards 2015 και ήταν υποψήφιο στα 57α βραβεία Grammy στην κατηγορία «άλμπουμ της χρονιάς».
  • 2017: Κυκλοφόρησε δύο καινούριες επιτυχίες, το «Shape of You» που αποτέλεσε τεράστια εμπορική και εισπρακτική επιτυχία σε όλο τον κόσμο, και το «Castle on the Hill». Ο ηλικίας 25 ετών τότε Ed Sheeran κατάφερε να πετύχει ένα φαινομενικά ακατόρθωτο επίτευγμα, καθώς είδε και τα δυο σινγκλ που κυκλοφόρησε σχεδόν παράλληλα, να κατακτούν την πρώτη και τη δεύτερη αντίστοιχα θέση των chart σε χρόνο ρεκόρ. Όπως αποκάλυψε αργότερα, είχε γράψει αρχικά και τα δυο τραγούδια για τη Rihanna. «Προσπάθησα αρχικά να γράψω ένα τραγούδι για κάποιον άλλο καλλιτέχνη, σε συνεργασία με τους Steve Mac και Johnny McDaid. Καθώς προχωρούσε η σύνθεση είχαμε την άποψη ότι θα της ταίριαζε απόλυτα αλλά όταν άρχισα να το ερμηνεύω για το πρώιμο demo, κατάλαβα ότι αυτό το τραγούδι είχε γραφτεί για εμένα...» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του. Παράλληλα, κυκλοφόρησε το τρίτο κατά σειρά προσωπικό του άλμπουμ, με τίτλο (÷) (προφέρεται Divide), το οποίο κέρδισε ένα βραβείο Grammy στην κατηγορία του καλύτερου ποπ άλμπουμ της χρονιάς, ενώ το «Shape of You» χάρισε στον ταλαντούχο τραγουδοποιό το βραβείο Grammy για την «Καλύτερη σόλο ερμηνεία». Επιπλέον, εμφανίστηκε στο πρώτο επεισόδιο της έβδομης σεζόν της τηλεοπτικής σειράς «Game of Thrones», υποδυόμενος έναν στρατιώτη των Λάνιστερ.

 

 

Άλλες επιτυχίες: 

«No.6 Collaborations Project» (ή απλά No.6) είναι ο τίτλος του τέταρτου κατά σειρά στούντιο άλμπουμ του Ed Sheeran. Κυκλοφόρησε στις 12 Ιουλίου 2019 από τη δισκογραφική Asylum και την Atlantic Records. Πρόκειται για το follow-up του «No. 5 Collaborations Project» EP, και περιλαμβάνει μια σειρά συνεργασιών με διάσημους ερμηνευτές και ερμηνεύτριες όπως είναι ο Justin Bieber, η Camila Cabello, ο Travis Scott, ο Eminem, ο 50 Cent, η Cardi B και ο Bruno Mars μεταξύ άλλων. Με την κυκλοφορία του το Νο.6 κατέκτησε την κορυφή του US Billboard 200 αλλά και του UK Official Albums Chart, ενώ συνολικά κυριάρχησε στους καταλόγους επιτυχιών 14 χωρών και προτάθηκε επίσης για το καλύτερο ποπ άλμπουμ στα 62α Ετήσια Βραβεία Grammy.

Το 2019 ο Sheeran ανακηρύχθηκε δημοφιλέστερος καλλιτέχνης στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς τα τραγούδια του ακούστηκαν περισσότερο από κάθε άλλου καλλιτέχνη στη διάρκεια του έτους. Επίσης, ανακηρύχθηκε παγκόσμιος καλλιτέχνης της χρονιάς από το International Federation of the Phonographic Industry (IFPI). Το ίδιο έτος στέφθηκε επίσης Νο. 1 καλλιτέχνης στο Ηνωμένο Βασίλειο για την τελευταία δεκαετία, καθώς είχε τα περισσότερα Νο. 1 hit (συνολικά 12) και παρέμεινε στα chart επιτυχιών περισσότερο από κάθε άλλον καλλιτέχνη (συνολικά 79 εβδομάδες).

Στα τέλη του 2020 ο Ed Sheeran κυκλοφόρησε ένα ακόμα σινγκλ, με τίτλο "Afterglow'', ενώ τον Ιούνιο του 2021, κυκλοφόρησε το "Bad Habits" ως το πρώτο σινγκλ που ξεχώρισε μέσα από το πέμπτο κατά σειρά στούντιο άλμπουμ και το δέκατο κατά σειρά Νο. 1 single στη Μεγάλη Βρετανία.

Το πέμπτο άλμπουμ του Sheeran, κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου 2021 από την Asylum και την Atlantic Records, με τίτλο ''='', ενώ μια εορταστική εκδοχή του άλμπουμ κυκλοφόρησε ενόψει των Χριστουγέννων στις 3 Δεκεμβρίου 2021. To δεύτερο σινγκλ που ξεχώρισε από το άλμπουμ και γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία είχε τίτλο ''Shivers''. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ''='' κατάφερε να γίνει το πέμπτο νούμερο ένα άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο και το τέταρτο νούμερο ένα άλμπουμ του Sheeran στις ΗΠΑ.

Οι συνολικές πωλήσεις του Sheeran ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια αντίτυπα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθιστώντας τον τραγουδοποιό έναν από τους καλλιτέχνες με τις καλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Είναι επίσης ο δεύτερος δημοφιλέστερος καλλιτέχνης όλων των εποχών, στην πλατφόρμα του Spotify. Επιπλέον, στο ενεργητικό του προσμετρά τέσσερα βραβεία Grammy, πέντε Brit και έξι Μουσικά Βραβεία Billboard, ενώ το 2015 και το 2018 βραβεύτηκε με Ivor Novello Award.

 

 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker