Now playingHEAT WAVES GLASS ANIMALS
On air55 λεπτά μουσικής - 90's to Νow – Κάθε Ώρα, Νon Stop Kiss Music 00:00 - 23:50
Listen live on kiss

Cranberries

Cranberries : Γνωστό και αγαπημένο alternative rock συγκρότημα από την Ιρλανδία. Υπολογίζεται πως οι πωλήσεις τους σε άλμπουμ φτάνουν τα 43 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Θεωρούνται ένα από τα σπουδαιότερα ιρλανδικά συγκροτήματα της δεκαετίας του 1990 και πούλησαν πάνω από 40 εκατομμύρια δίσκους σε όλο τον κόσμο. Και οι τέσσερις δίσκοι τους κατέκτησαν μια θέση στο Τop 20 στο Billboard 200 chart («Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?», «No Need to Argue», «To the Faithful Departed» και «Bury the Hatchet») ενώ οκτώ σινγκλ τους κατέκτησαν μια θέση στο Τop 20 του Modern Rock Tracks chart ("Linger", "Dreams", "Zombie", "Ode to My Family", "Ridiculous Thoughts", "Salvation", "Free to Decide" και "Promises").

Με την κυκλοφορία του βίντεο κλιπ για την επιτυχία τους «Zombie», οι Cranberries έγιναν το πρώτο συγκρότημα από την Ιρλανδία που κατάφερε να σπάσει το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου σε προβολές στην πλατφόρμα του YouTube.

 Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως : Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1990 στο Limerick της Ιρλανδιας από τους αδελφούς Noel και Mike Hogan, καθώς και τον ντράμερ Fergal Lawler.

Το όνομα της μπάντας αποτελούσε αρχικά η φράση : “The Cranberry Saw Us” και τραγουδιστής ήταν ο Niall Quinn που πολύ σύντομα εγκατέλειψε, για να αναλάβει στη θέση του η τότε κοπέλα του Niall, Dolores O'Riordan. Η Dolores ερχόταν από μεγαλοαστική οικογένεια με έφεση στο τραγούδι, αλλά και τη στιχουργική.

Ένα από τα πρώτα τραγούδια στο οποίο δάνεισε τους στίχους της, ήταν και η πιο μεγάλη τους επιτυχία, το πασίγνωστο "Linger". Το τραγούδι αυτό ηχογραφήθηκε σε demo-tape προς αναζήτηση δισκογραφικής εταιρείας και τελικά βρήκε το δρόμο του προς την Island Records, την εταιρεία στην οποία ανήκε και ένα άλλο διάσημο Ιρλανδικό συγκρότημα, οι U2.

Το πρώτο single που ηχογραφούν στην εταιρεία αυτή λέγεται "Uncertain", η δε ανταπόκριση που λαμβάνει από κοινό και media είναι μάλλον απογοητευτική. Σε αυτή τη χρονική στιγμή όμως, το συγκρότημα κάνει την κίνηση ματ, να προσλάβει τον Geoff Travis της θρυλικής Rough Trade Records ως manager, και επίσης τον Stephen Street, (που είχε εργαστεί με τους The Smiths), ως παραγωγό. Το 1993 κυκλοφορεί το ντεμπούτο άλμπουμ τους ( Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? ), και λίγο αργότερα το πρώτο τους single με τίτλο "Dreams.". Δεν καταφέρουν να τραβήξουν την προσοχή του κοινού όμως, και ούτε με το δεύτερο single, το γνωστό μας "Linger", μέχρι που το μουσικό κανάλι MTV αρχίζει να προβάλει το video clip τους σε σταθερή βάση. Ύστερα από αυτό, το ταξίδι προς την καταξίωση είχε αρχίσει..

H O'Riordan παντρεύτηκε τον tour manager, Don Burton, σε μια ανοικτή τελετή τον Ιούλιο του 1994, και έγινε το κεντρικό πρόσωπο του συγκροτήματος. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία για το συγκρότημα ήρθε με το επόμενο άλμπουμ : “No Need to Argue” που έγινε 3 φορές πλατινένιο και καθιέρωσε την Dolores και τους Cranberries ως μια από τις πιο αγαπημένες φωνές του modern rock. Ακόμα, έγινε 7 φορές πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες με πωλήσεις που έφτασαν τα 7 εκατομμύρια αντίτυπα. Από αυτό το δίσκο ξεχώρισαν αμέσως 2 τραγούδια, το "Zombie" που έφτασε στην πρώτη θέση των charts, και το "Ode to My Family" που έφτασε μέχρι την ενδέκατη θέση.

Το 1995, παράλληλα με την περιοδεία τους, κυκλοφόρησαν 2 ακόμα singles, τα "I Can't Be With You" και "Ridiculous Thoughts". Την ίδια περίοδο κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες, που ήθελαν την τραγουδίστρια να εγκαταλείπει το συγκρότημα, κάτι βέβαια που οι ίδιοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν.

Το τρίτο άλμπουμ ήρθε το 1996 να ευχαριστήσει τους φανατικούς οπαδούς για την υπομονή τους. Κυκλοφόρησε σε παραγωγή του Bruce Fairbairn, γνωστό στη μουσική βιομηχανία από τις δουλειές του με τους Bon Jovi και τους Aerosmith. Το αποτέλεσμα ήταν το : “To the Faithful Departed”, που δε γνώρισε την ίδια επιτυχία με το προηγούμενο, έγινε ωστόσο 2 φορές πλατινένιο. Ένα τραγούδι ξεχώρισε, πρόκειται για το "Salvation", που έγινε αρκετά γνωστό αλλά δεν έφτασε σε φήμη τα προηγούμενα singles.

Στη λίστα του “Q Magazine” μάλιστα, το άλμπουμ αυτό μερικά χρόνια αργότερα εμφανίζεται στο νούμερο 50 των χειρότερων στην ιστορία της μουσικής. Στις αρχές του 1997 το single "When You're Gone" έφτασε μέχρι την θέση 22 στο Top 40 του Billboard, και το 1999 κυκλοφόρησε το full album :”Bury the Hatchet”, που περιείχε το single: "Promises" Με την υποστήριξη μιας παγκόσμιας περιοδείας που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, και με τη βοήθεια δεύτερων singles όπως : "Animal Instinct" και "Just My Imagination", το άλμπουμ αυτό έφτασε να κάνει πωλήσεις 3,5 εκατομμυρίων αντιτύπων μέχρι σήμερα.

Μετά από αυτό, σειρά είχε μια ειδική έκδοση του "Bury The Hatchet”, ένα διπλό cd με B-sides και ζωντανά αποσπάσματα, που ονομάστηκε : “The Complete Sessions”.

Το 2017 η Dolores O'Riordan δήλωσε ότι είχε διαγνωστεί ως άτομο με διπολική διαταραχή, ενώ στις 15 Ιανουαρίου 2018 «έφυγε» από τη ζωή αιφνιδίως, στην ηλικία των 46 ετών, ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο για να ηχογραφήσει νέα τραγούδια. Οι Cranberries, όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι έχουν σταματήσει να ηχογραφούν μουσική ως συγκρότημα, ωστόσο κανένας δε μπορεί να πει με σιγουριά αν πρόκειται για το τέλος ή απλά μια στάση στη διαδρομή του συγκροτήματος. 

 

 

Άνοιγμα Κλείσιμο
PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker