Now playingSICK & TIRED ANASTACIA
On airΚΙΚΗ ΜΗΛΙΔΟΥ 12:00 - 15:00
Listen live on kiss

24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Ποιες ταινίες βραβεύτηκαν
Text Size:
 • A
 • A
 • A

movie1_kiss_pexels.jpg

photo: pexels
By
KISS 929

Δόθηκαν τα βραβεία του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της διεθνούς κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ «Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής έχουν εντυπωσιαστεί από τη γενική ποιότητα των επιλογών του Φεστιβάλ, που περιλαμβάνει πολλές νέες ανακαλύψεις. Θέλουμε να συγχαρούμε τους κινηματογραφιστές, τους ηθοποιούς και τα συνεργεία τους. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε το προσωπικό του Φεστιβάλ και τους πολλούς υπέροχους και εξαιρετικά προικισμένους εθελοντές για τη γενναιόδωρη φιλοξενία τους και την αδιάκοπη βοήθεια ώστε να γίνει η δουλειά μας εύκολη και η διαμονή μας ευχάριστη μέσα σε αυτούς τους απίθανους καιρούς. Ζήτω το Φεστιβάλ Ολυμπίας!»

 

Τα Βραβεία

Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους
Ποτέ δεν κλαίω / Jak najdalej stad, Piotr Domalewski, Πολωνία, 100’, 2020
Το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους απονέμεται σε μια ταινία με εξαιρετικό σενάριο, ερμηνείες και εκτέλεση. Μια ταινία που φωτίζει ένα διασυνοριακό οικογενειακό δράμα και την ανθεκτικότητα και ευρηματικότητα της πρωταγωνίστριάς μας.

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας
Πεντόβολα / FivePebbles, Ankit Kothari, Ινδία, 14’, 2020
Το βραβείο πηγαίνει σε μία ταινία που δεν αρκεί να τη δεις με τα μάτια, πρέπει να την γευτείς και με τη γλώσσα. Η πιο γευστική και η πιο εκθαμβωτική εικόνα του φετινού προγράμματος ήταν αυτή μιας γρανίτας, που αποτελούσε μεταφορά της αγνής και απλής χαράς. Με εικαστική ευφράδεια, αυτή η ταινία μιλάει για μια φιλία τόσο δυνατή που μοιράζεται τα πάντα, από παπούτσια μέχρι βότσαλα.

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Κινουμένου Σχεδίου
Σαντιάγο / Santiago, Andrey Koulev, Βουλγαρία, 2021
Η ταινία είναι μια εξαιρετικά δημιουργική διασκευή ενός κλασικού λογοτεχνικού έργου, που τοποθετεί τη δράση στην Αρκτική και χρησιμοποιεί διαφορετικά είδη animation. Η φιλία ανάμεσα σ’ ένα παιδί κι έναν ηλικιωμένο άνδρα εκτίθεται αναλυτικά σ’ αυτή την ταινία, που είναι αρκετά προσιτή στο παιδικό κοινό.

Βραβείο Σκηνοθεσίας σε Ταινία Μεγάλου Μήκους
Στην Ana Laura Calderón για την ταινία Η καρδιά του Μεσκίτ / Mezquite´sHeart, Μεξικό, 2019. Αυτή η σκηνοθέτρια μας προσκαλεί με μαεστρία στον ονειρικό κόσμο ενός γηγενούς κοριτσιού του βόρειου Μεξικού με καθηλωτικές εικόνες και ήχους.

Βραβείο Σεναρίου σε Ταινία Μεγάλου Μήκους
Στον Τζόναθαν Λεμάιρ για την ταινία Μεγάλου Μήκους Ταραχή / Noise, Neegan Trudel, Καναδάς, 2019. Σ’ αυτή την ιστορία, ένα νεαρό κορίτσι παλεύει ενάντια στο πεπρωμένο της. Η ιστορία μάς κρατά διαρκώς κοντά στην πρωταγωνίστρια με ζωηρούς διαλόγους. Παρά τις δυσκολίες της ζωής, η ιστορία μας αφήνει μια ελπίδα για να στηριχτούμε. Ένα κορίτσι με τη δύναμη της Έμιλι αξίζει μια αξιοπρεπή ζωή και η ιστορία μάς πείθει ότι γι’ αυτό θα παλέψει.

Βραβείο Καλύτερης Παιδικής Ερμηνείας
Στον Αρίφ Σάικχ για την ερμηνεία του στην ταινία Δύο φίλοι / TwoFriends, Prasun Chatterjee
Ινδία, 2021. Την Κριτική Επιτροπή έπεισε η ερμηνεία ενός νεαρού ηθοποιού που κατάφερε να αποδώσει τόσο τη χαρά της ζωής όσο και τον πόνο του θανάτου και της απώλειας. Μέσα από την περίτεχνη κινηματογράφηση, ο νεαρός ηθοποιός μοιράζεται τη χαρά της νιότης και τη γοητεία της απλής ζωής στην ύπαιθρο. Αλλά σε στιγμές μεγάλης θλίψης, η σιωπή του λέει περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσε να πει με λέξεις.

Βραβείο Καλύτερης Παιδικής Ερμηνείας
Στην Zofia Stafiej στην ταινία Ποτέ δεν κλαίω / INeverCry, Piotr Domalewski, Πολωνία-Ιρλανδία, 2020
Είναι πονηρή, είναι ζόρικη, αλλά είναι και ευάλωτη. Η καρδιά της είναι γεμάτη με θυμό, αλλά και με αγάπη κι ενσυναίσθηση. Η Ζόφια Στάφιεζ ενσαρκώνει επιτυχημένα σε δύο γλώσσες μια νεαρή κοπέλα, σ’ ένα ταξίδι πολλαπλών ανακαλύψεων.

Διεθνής Κριτική Επιτροπή Kids & Docs (Τμήμα Ντοκιμαντέρ)

Τα Βραβεία

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
Σχολείο Ελπίδας / School of Hope, Mohamed El Aboudi, Finland-France-Morocco-USA, 2020
Το βραβείο απονέμεται σε ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ παρατήρησης, επειδή δείχνει τη σημασία της εκπαίδευσης και τους αφοσιωμένους δασκάλους και μαθητές, μέσα σ’ ένα σκληρό περιβάλλον, που επηρεάζεται έντονα από την κλιματική αλλαγή.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού & Μεσαίου Μήκους
Σκυλιά της ερήμου / Desert Dogs, Samuel Morris, Switzerland, 20′, 2020
Για τους ζωηρούς και ισχυρούς πρωταγωνιστές που διερευνούν την ταυτότητά τους μεταξύ παράδοσης και ανεξαρτησίας, όπου το σκέιτμπορντ μετατρέπεται σε έναν δημιουργικό τρόπο έκφρασης.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
ΑγαπητάΠαιδιάτουΜέλλοντος / Dear Future Children, Franz Böhm, Germany-United Kingdom-Austria, 2021
Με τον ισορροπημένο και ακριβή ρυθμό της ταινίας, βλέπουμε από μέσα τον νεανικό ακτιβισμό σε τρία διαφορετικά μέρη του κόσμου, όπου τρεις νεαρές γυναίκες παλεύουν για τη δημοκρατία, το περιβάλλον και την κοινωνική δικαιοσύνη εκεί όπου ζουν.

Εύφημη μνεία
Girlhood: Η ταινία δείχνει τη σημασία της φιλίας που βοηθά στο ξεπέρασμα της απομόνωσης και των ανασφαλειών που επιβάλλουν τα στερεότυπα. Μια ταινία που δίνει μια προσιτή εικόνα για το τι σημαίνει να είσαι κορίτσι σήμερα, με σκηνοθέτριες τις Βάνια Τέρνερ και Μαρία Σιδηροπούλου.
Μη διστάσεις να έρθεις επίσκεψη, μαμά / Don’tHesitatetoComeforaVisitMom, της Άννα Αρτεμίγιεβα για τον απλό, πυκνό και προσωπικό τρόπο που δείχνει την οικογενειακή σχέση και επικοινωνία, όταν η απόσταση είναι ένα εμπόδιο.
Άγια / Aya, του Σιμόν Κουλιμπαλί Ζιλάρ για την παρουσίαση ενός φανταστικού χαρακτήρα σε μια υπαρκτή νησιωτική κοινότητα που βρίσκεται υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής και για τον μοναδικό τρόπο διερεύνησης των ορίων μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.

 

Βραβεία Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Νέων

 

 • Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας: Στις μαύρες μου / Blue , Megan Devaney, Ιρλανδία, 2020
 • Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Κινουμένου Σχεδίου: Μαύρη τσουλήθρα / Black Slide, Uri Lotan, Ισραήλ, 2021

 

Βραβεία Κριτικών Επιτροπών των Παιδιών (ηλικίας έως 12 ετών)

 • Καλύτερη ταινία μικρού μήκους animation: Πτήση / Fly , Carlos Gómez-Mira Sagrado , Ισπανία, 2020
 • Καλύτερη ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας: Χορωδία Ελκήθρων / The Kicksled Choir, Torfinn Iversen, Νορβηγία, 2020
 • Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους: Spaceboy,Olivier Pairoux, Βέλγιο, 2020
 • Καλύτερη ταινία ντοκιμαντέρ μικρού/μεσαίου μήκους: Ιβ / Eve, Lucy Jane & Joya Berrow, Ηνωμένο Βασίλειο,2020
 • Καλύτερη ταινία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: Παιδικό πρωτάθλημα / KidsCup, Bortebane Line Hatland,Νορβηγία, 2021

 

Βραβεία Κριτικών Επιτροπών των Παιδιών (ηλικίας 13 ετών και άνω)

 • Καλύτερη ταινία μικρού μήκους animation: Τα δάκρυα του Σηκουάνα / TheSeine‘stears,Yanis Belaid, Eliott Benard, Nicolas Mayeur, Etienne Moulin, Hadrien Pinot, Lisa Vicente, Philippine Singer, Alice Letailleur, Γαλλία, 2021
 • Καλύτερη ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας: Όπως τους ήξερα / Like the Ones I Used to Know , Annie St-Pierre, Καναδάς, 2021
 • Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους: Αγαπητέ κε Φίρερ / Dear mr. Führer, Christian Lerch , Γερμανία, 2021
 • Καλύτερη ταινία ντοκιμαντέρ μικρού/μεσαίου μήκους: Ο θείος Τούντορ / My Uncle Tudor, Olga Lucovnicova, Βέλγιο-Πορτογαλία-Ουγγαρία-Μολδαβία, 2020
 • Καλύτερη ταινία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: US Kids, Kim A. Snyder, ΗΠΑ, 2020
PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker