kiss-logo
Now playingANOTHER LOVE TOM ODELL
On airΚΙΚΗ ΜΗΛΙΔΟΥ 12:00 - 15:00
Listen live on kiss

«Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας» - Σύνθετες Δράσεις Τέχνης

Πλανόδια εργαστήρια πολεοδομίας
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Ένα πρότυπο πλανόδιο εργαστήριο πολεοδομίας με τίτλο “Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας”, συνδιοργανώνει η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, από τις 18 έως τις 22 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον σπουδαίο Γάλλο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο, Patrick Bouchain και την καλλιτεχνική κι επιστημονική του ομάδα. 

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ακροβατώντας στην Ελευσίνα”, μια συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών, που τοποθετεί στο επίκεντρο τόσο την πόλη της Ελευσίνας και τους κατοίκους της όσο και την πόλη Bagneux της Γαλλίας, περιλαμβάνοντας δράσεις έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τον σύγχρονο χορό, το σύγχρονο τσίρκο και τη μουσική της Ανατολικής και Δυτικής Μεσογείου, για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον πολυ-πολιτισμικό κοινωνικό ιστό των προαστιακών πόλεων. 

Το εργαστήριο στοχεύει στην ανάπτυξη νέων δεσμών ανάμεσα στην πολεοδομία, την αρχιτεκτονική και τις παραστατικές τέχνες, τοποθετώντας τους καλλιτέχνες αλλά και τους κατοίκους της Ελευσίνας στο επίκεντρο διαδικασιών ανάπτυξης και ανάπλασης προαστιακών περιοχών. Πρόκειται για μια συλλογική πρόταση καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και κυβερνητικών φορέων, με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, καλλιτεχνών, ερευνητών και πολιτών που ενδιαφέρονται για τα κοινά και τον σχεδιασμό των πόλεων. Στόχος της είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων μιας πρότυπης συνεργασίας ανάμεσα στις γαλλικές και τις ελληνικές Αρχές, που θα συνδυάζει τις παραστατικές τέχνες, όπως η ακροβασία, ο χορός και οι μουσικές της Μεσογείου, με προγράμματα ανάπλασης βιομηχανικών περιοχών. 

Η θεματική των εργαστηρίων “Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας” αφορά στην αναζήτηση νέων συλλογικών πράξεων και προτάσεων για την ανάδειξη της βιομηχανικής και  αρχαίας κληρονομιάς της πόλης. Σε συνεργασία με τον διάσημο Γάλλο αρχιτέκτονα και πολεοδόμο, Patrick Bouchain και την ομάδα του, που απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και καλλιτέχνες, τη Δήμητρα Κανελλοπούλου, καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής Paris Malaquais, τον Loïc Julienne, αρχιτέκτονα και τον Ελευθέριο Κεχαγιόγλου, καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού Le Plus Petit Cirque du Monde, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στο αστικό τοπίο της Ελευσίνας, να φανταστούν και να καταγράψουν τις ιδέες τους για το πώς μια αμιγώς βιομηχανική πόλη μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν νέο χώρο. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στις 18:00 στην Ελαιουργική. 

Το σκεπτικό πίσω από το Εργαστήριο “Αναθεωρώντας τα τοπία της Ελευσίνας” 

Ως πόλη των αντιθέσεων η Ελευσίνα είναι πολύπλοκη, με πολύμορφα ζητήματα και λύσεις που έχουν πολλές συνισταμένες. Αν η ιστορία καθιστά την Ελευσίνα τόπο ιερό, η βιομηχανία έχει φέρει στην πόλη ανάπτυξη και ενέργεια, ενώ ο πολιτισμός δίνει σ’ αυτήν μια μοναδική δυνατότητα για πειραματισμό, ενεργοποίηση και μετασχηματισμό. Εμπνευσμένη από την ιστορία του τόπου, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα για ένα βιώσιμο μέλλον που θα συνδυάζει τις διαφορετικές ταυτότητες της πόλης και των αρχέγονων μύθων της. Η Δήμητρα, μητέρα της γεωργίας, θεά της γης. Η Περσεφόνη, θεά του κάτω κόσμου, των ορυκτών, της βιομηχανίας, Και η Ιάμβη, η νύμφη που παρηγόρησε μέσω της τέχνης τη Δήμητρα, όσο αναζητούσε την κόρη της.

H αλλαγή του μοντέλου περνά μέσα από την ανανέωση του φαντασιακού. Προϋπόθεση είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να αναθεωρήσουν το αφήγημα και τις εικόνες των τοπίων της πόλης. Η Ελευσίνα αποτελεί μια μοναδική συμβολική μονογραφία του σύγχρονου κόσμου, καθώς εμπεριέχει εν δυνάμει το μεγαλείο και το δράμα της ανθρώπινης περιπέτειας πάνω στη Γη. Υπήρξε η κοιτίδα του πιο ωραίου, του πιο καθαρτηρίου, των Μυστηρίων, αλλά κάποια στιγμή έγινε η πόλη με τη μεγαλύτερη ρύπανση.

Το μεγάλο ειδυλλιακό τοπίο της Ελευσίνας και του κόλπου της περιλαμβάνει το μοναδικό φως, τον μεγαλειώδη αρχαιολογικό χώρο, τη δύναμη και τις αξίες μιας πόλης που οικοδομήθηκε από πρόσφυγες και μετανάστες, τη βιομηχανική ρύπανση, από τη θάλασσα ως τα εργοστάσια και τα παλιά μεταλλεία. Η Ελευσίνα είναι η καταλληλότερη περιοχή για την αναγκαία προσπάθεια βιομηχανικού εκσυγχρονισμού, ώστε η βιομηχανία να σεβαστεί το περιβάλλον.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2023 αποτελεί μοναδική ευκαιρία, ώστε οι κάτοικοι, οι επισκέπτες, οι καλλιτέχνες, οι επιστήμονες και οι φορείς να ζήσουν μοναδικές βιωματικές εμπειρίες μέσα από επισκέψεις και υπαίθριες δράσεις και συζητήσεις στα τοπία της πόλης. Στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία της πανδημίας, των οικολογικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής, τα τοπία της Ελευσίνας αποτελούν έναν μοναδικό τόπο παγκόσμιας κληρονομιάς που ενώνει τη φυσική, την αρχαιολογική και τη βιομηχανική κληρονομιά. Έναν Ιερό Τόπο της Ανθρωπότητας, που ενώνει την ομορφιά της φύσης της, την αρχαιολογική της αξία αλλά και τη βιομηχανική της ιστορία, οικοδομώντας έναν νέο πολιτισμό ανάπτυξης με όλους και για όλους.

Χρήσιμες πληροφορίες

  • Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν: Αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, καλλιτέχνες, ερευνητές και πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά και τον σχεδιασμό των πόλεων.
  • Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι ελεύθερη. 
  • Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά και τα γαλλικά.
  • Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Γαλλικού Προγράμματος La Preuve par 7, με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιφερειακής Συνοχής και την Fondation de France.
PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker