kiss-logo
On airΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ -ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΡΙΩΤΗΣ 07:00 - 10:00
Listen live on kiss

“Οι Εκκεντρικοί” – “Riders of Justice” από σήμερα στους κινηματογράφους

Απολαυστική μαύρη κωμωδία
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Ο Μαντς Μίκελσεν («Άσπρο Πάτο», «Το Κυνήγι») ηγείται της ομάδας των ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΩΝ σε μια απολαυστική μαύρη κωμωδία αντάξια του σινεμά των αδελφών Κοέν! Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και τεράστια εμπορική επιτυχία στη Δανία, με το πρώτο Σαββατοκύριακο να καταγράφεται ως ένα από τα πιο πετυχημένα κινηματογραφικά ανοίγματα όλων των εποχών στη χώρα.
Κάποιος κλέβει ένα ποδήλατο, ένα αυτοκίνητο δεν παίρνει μπροστά, κάποια επιβιβάζεται σε ένα τρένο που κανονικά δεν θα έπαιρνε, κάποιος επιβάτης δίνει τη θέση του σε μια άγνωστη: μια σειρά από συμπτώσεις που όμως αποκτούν άλλο νόημα όταν συμβεί ένα θανάσιμο ατύχημα στο τρένο αυτό. Ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος είναι και η γυναίκα του στρατιωτικού Μάρκους, ο οποίος, μόλις πληροφορείται τι συνέβη, επιστρέφει στην πατρίδα του και την έφηβη κόρη του για να αντιμετωπίσουν μαζί την απώλειά τους.
Στα μάτια του Μάρκους αρχικά το δυστύχημα μοιάζει να ήταν απλώς μια κακή στιγμή - μέχρι που κάνει την εμφάνισή του ο Ότο, ένας άλλος επιβάτης του τρένου που παθιάζεται με τη μελέτη των πιθανοτήτων και των συμπτώσεων, μαζί με δύο εκκεντρικούς του συναδέλφους, τον Λέναρτ και τον Εμεντάλερ. Ο Ότο είναι πεπεισμένος ότι δεν επρόκειτο καν για ατύχημα και ότι κάποιος ήταν πίσω από όλα αυτά. Καθώς τα υποτιθέμενα στοιχεία συσσωρεύονται, ο Μάρκους αρχίζει να υποψιάζεται ότι το συμβάν ίσως ήταν μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη δολοφονία, με τη γυναίκα του να είναι μια τυχαία παράπλευρη απώλεια… Ή μήπως αυτή η ομάδα από ακραία δυσλειτουργικούς άνδρες μπερδεύει απλές συμπτώσεις για σημάδια εκεί που δεν υπάρχουν και μπλέκει εκεί που δεν θα έπρεπε;
Ισορροπώντας με μαεστρία ανάμεσα στο δράμα, το θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία, με άφθονες σοκαριστικές στιγμές αλλά και μια τρυφερή καρδιά στο κέντρο της, οι ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΙ είναι μια ανατρεπτική και πάνω από όλα απολαυστική ιστορία για το πώς μπορεί κανείς να βρει το δικό του νόημα στο… δίχως νόημα χάος που λέγεται ζωή.

O σκηνοθέτης Άντερς Τόμας Γένσεν μιλά για την ταινία

Οι ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΙ είναι ένα είδος θρύλου δοσμένου μέσα στο πλαίσιο του ρεαλισμού. Είναι η ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων, όλοι εκ των οποίων έχασαν την αίσθηση ασφάλειας και τα θεμέλια της ζωής τους την ίδια μέρα. Όταν συναντιούνται, εν καιρώ βρίσκουν ξανά αγάπη, αυτοσεβασμό, εμπιστοσύνη και την αίσθηση ότι και πάλι ανήκουν κάπου. Όλοι νιώθουν ένα είδος εμπιστοσύνης, είτε στον εαυτό τους, στον Θεό ή στις συμπτώσεις της ζωής. Η ταινία μιλάει για το πώς επηρεάζονται οι ζωές μας όταν συμβαίνει το αδιανόητο. Πώς μπορούμε να πιστεύουμε ακόμη στη ζωή, όταν δεν πιστεύουμε σε τίποτα άλλο;
Η ζωή μοιάζει απόλυτα ανούσια, ειδικά όταν χάνουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Όμως υπάρχει κάποιος κρίσιμος λόγος να καταλάβουμε το νόημα όλου αυτού; Δεν ισχύει ότι αν συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα καταλάβουμε ποτέ τον θάνατο, τότε το να είμαστε παρόντες και ευγνώμονες, και ανάμεσα σε αυτούς που αγαπάμε, έχει το περισσότερο νόημα για να μπορούμε να ελπίζουμε στη ζωή; Και δεν είναι αυτό ήδη αρκετό;
Το να δεχτούμε ότι όλα γύρω μας, ακόμη και η ίδια μας η ύπαρξη, εξουσιάζονται από τον παράγοντα τύχη, είναι δύσκολο… Επειδή αν όλα είναι τυχαία, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι όλα στερούνται νοήματος. Όμως, ίσως δεν είναι όλα τυχαία.
Στους ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ υπάρχουν και πολλές ευτυχείς συγκυρίες. Μια ομάδα πληγωμένων ανθρώπων συναντιέται και στην πορεία βοηθά ο ένας τον άλλον. Οι άνθρωποι είναι ζώα αγέλης: είμαστε σχεδιασμένοι να είμαστε μαζί, και όσο περισσότερο τολμάμε να αφοσιωνόμαστε στον άλλο, τόσο περισσότερο νόημα και βάθος αποκτούν οι ζωές μας.
Ο Μάρκους είναι ένα πληγωμένο ζώο που θα προτιμούσε να λουφάξει κάπου. Η ζωή έχει εξαντλήσει όλη του την πίστη, του έχει στερήσει τη νεανική του αφέλεια. Έχει χάσει τις ελπίδες και τα όνειρά του για μια μεγάλη οικογένεια γύρω του. Όμως μια σύμπτωση, το δυστύχημα, του δίνει αυτό που θέλησε ως νέος άνδρας, αν και με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Και ίσως δεν είναι σύμπτωση, ίσως είναι ο Θεός ή κάτι εντελώς διαφορετικό.
Ήθελα να δημιουργήσω μια ταινία με συγκινητικές αλλά και αστείες στιγμές, η οποία να περιστρέφεται γύρω από έναν πατέρα και μια κόρη. Μένουμε μαζί τους όσο εκείνοι προσγειώνονται ξαφνικά σε μια ακραία κατάσταση μετά την απώλεια της συζύγου και μητέρας της οικογένειάς τους. Ο πυρήνας της ιστορίας είναι αρκετά σκοτεινός και σοβαρός, η σκοπιά της ιστορίας μια πρόκληση. Πρέπει να φιλτραριστεί μέσα από το χιούμορ, ειδάλλως θα ήταν δύσκολο να αντέξει κανείς τη βαρύτητα των όσων συμβαίνουν.

  • Ο Άντερς Τόμας Γιένσεν θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους Σκανδιναβούς σεναριογράφους.
  • Έχει υπογράψει τις μεγάλες καλλιτεχνικές και εμπορικές επιτυχίες της πολυβραβευμένης Σουζάνε Μπίερ (Ανοιχτές Καρδιές, Ίσως Αύριο, Μετά Το Γάμο, Έρωτας Είναι).
  • Ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν και υποστήριξαν το θρυλικό «Δόγμα».
  • Σαν σκηνοθέτης οι ταινίες Men and Chicken και Adam’s Apples θεωρούνται διεθνώς από τις πιο πετυχημένες του δανέζικου κινηματογράφου.

 
9 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους  από τη Rosebud.21

Ακολουθεί το τρέιλερ:

  • Σκηνοθεσία: Άντερς Τόμας Γιένσεν
  • Σενάριο: Άντερς Τόμας Γιένσεν
  • Ηθοποιοί: Μαντς Μίκελσεν, Νικολάι Λιε Κάας, Αντρέα Χάικ Γκάντεμπεργκ, Μάρτιν Μπρίγκμαν, Νίκολας Μπρο
  • Διάρκεια: 116 λεπτά
  • Διανομή: Rosebud .21
PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker