kiss-logo
On airΚΩΣΤΑΣ ΣΙΤΟΠΟΥΛΟΣ 05:00 - 07:00
Listen live on kiss

Από σήμερα στους κινηματογράφους το θρίλερ "OLD"

Από τον ευρηματικό δημιουργό Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Ο οραματικός και ευρηματικός δημιουργός Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, μας παρουσιάζει ένα νέο ταξίδι τρόμου. Το Old είναι το ανατριχιαστικό, μυστηριώδες νέο θρίλερ από τον δημιουργό ταινιών που σφράγισαν το σύγχρονο σινεμά του φανταστικού, όπως η «Η Έκτη Αίσθηση» (The Sixth Sense), ο «Άφθαρτος» (Unbreakable), «Σκοτεινό Χωριό» (The Village). 

  • Σενάριο, Σκηνοθεσία Μ.Νάιτ Σιάμαλαν,
  • Παραγωγή Μαρκ Μπιένστοκ, Άσγουιν Ραζάν, Στήβεν Σνάιντερ, Μ.Νάιτ Σιάμαλαν
  • Πρωταγωνιστούν: Γκάελ Γκαρσία Μπερνάλ, Βίκυ Κρίπς, Ρούφους Σιούελ, Κεν Λιούνγκ, Νίκι Αμούκα-Μπερντ, Άμπει Λι, Άαρον Πιέρ, Κάθλιν Σαλφάν, Αλέξα Σουίντον, Νόλαν Ρίβερ, Κάιλι Μπίγκλει, Έμπεθ Ντέιβιτζ, Ελάιζα Σκάνλεν, Άλεξ Γουλφ, Εμιούν Έλιοτ, Τόμασιν Μακένζι

Στο επίκεντρο της ιστορίας έχουμε μια οικογένεια που πηγαίνει διακοπές αναψυχής σε ένα τροπικό θέρετρο. Εκεί θα ανακαλύψει μια καλά κρυμμένη, ειδυλλιακή παραλία όπου θα αποφασίσει να περάσει μερικές ξένοιαστες ώρες μαζί με μερικούς ακόμα εκλεκτούς επισκέπτες. Όμως, σε αυτή την παραλία, κάτι πολύ παράξενο και αλλόκοτο συμβαίνει. Με κάποιον ανεξήγητο τρόπο οι άνθρωποι γερνούν γρήγορα… Κάτι ανεξήγητο δείχνει να συμπυκνώνει το χρόνο με αποτέλεσμα ολόκληρη η ζωή των ηρώων να μειώνεται σε μια μόλις μέρα.

Για το σενάριο, ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν βασίστηκε στο ομώνυμο, σκοτεινό graphic novel που φιλοτέχνησαν ο Πιερ Όσκαρ Λεβί και ο Φρεντερίκ Πίτερς το 2011. Το συγκεκριμένο έργο το είχαν κάνει δώρο οι κόρες του Σιάμαλαν στον ίδιο γιατί πίστευαν ότι ταιριάζει στην καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία. Πραγματικά, αυτή η ανεξήγητη ιστορία μιας ομάδας ξένων μεταξύ τους ανθρώπων που κάνουν διακοπές σε μια απομονωμένη παραλία προτού ανακαλύψουν το μακάβριο μυστικό του ότι γερνούν γρήγορα σε διάστημα μερικών ωρών, πυροδότησε αμέσως τη φαντασία του σκηνοθέτη. Ο Σιάμαλαν καταπιάστηκε με το υλικό, αμέσως αφότου τελείωσε την τριλογία που είχε αρχίσει με τον Άφθαρτο (2000), δηλαδή με τις ταινίες Διχασμένος (2016) και Glass (2019). 

Οι δημιουργοί της ταινίας ήθελαν να ενισχύσουν την ένταση και την αίσθηση του θανάσιμου κινδύνου για τους ήρωες που βρίσκονται άθελά τους σε μια μεταφυσική «Ζώνη του Λυκόφωτος», διατηρώντας παράλληλα το αμφίσημο μυστήριο και τον τρόμο. Έτσι λοιπόν το Old από μία σουρεαλιστική παραβολή για το ταχύ γήρας μετατράπηκε σε ένα υπαρξιακό θρίλερ, που θέτει ερωτήματα γύρω από την θνησιμότητα, την αγάπη, την αφοσίωση και την οργανική φύση του ίδιου του χρόνου. Με αφορμή το αρχέγονο φιλοσοφικό ερώτημα: «εάν έπρεπε να ζήσετε το υπόλοιπο της ζωής σας σε μια μέρα, πώς θα το περνούσατε;» ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν κατασκευάζει μια αλλόκοτη ιστορία τρόμου, αξιοποιώντας δραματικά το στοιχείο της κλειστοφοβίας σε ανοιχτό χώρο και χωρίς βέβαια να παραλείπει το αίμα και τις σκηνές φρίκης. 

Οι χαρακτήρες στην παραλία πληθαίνουν. Μαζί με την δυσλειτουργική οικογένεια συναντάμε κι άλλους παραθεριστές μέχρι που όλοι αντιλαμβάνονται ότι έχουν εγκλωβιστεί σε έναν κοινό εφιάλτη και ότι ζουν κάτι σαν συλλογική παραίσθηση. Ο χρόνος συστέλλεται και η χώρος γίνεται ένα απροσπέλαστο πεδίο από το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποδράσει. Τα 50 χρόνια ζωής γίνονται ένα 24ωρο και οι απαντήσεις είναι αδύνατο να δοθούν με τη λογική. Κάθε απόπειρα διαφυγής και εξήγησης αποτυγχάνει και οι ήρωες πρέπει να αποφασίσουν αν πρόκειται να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους αγωνιζόμενοι για διαφυγή ή να αποδεχτούν το αναπόφευκτο και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον ελάχιστο χρόνο που έχει απομείνει μέχρι το ξημέρωμα. Και το Οld μετασχηματίζεται σε έναν άκρως τρομακτικό γρίφο για δυνατούς λύτες, και σε ένα σουρεαλιστικό ταξίδι υπαρξιακού τρόμου και φρίκης. Όλοι θα τρομάξουν με το κοσμογονικό αίνιγμα της ταινίας. Άλλωστε, είναι θέμα χρόνου…

Ακολουθεί το trailer της ταινίας:

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker