kiss-logo
Now playingDREAM OF YOU SCHILLER FEAT. HEPPNER
On airKiss Music Non Stop, με 55 λεπτά 90s to Now κάθε ώρα 00:00 - 23:50
Listen live on kiss

Ανοιχτή για το κοινό από σήμερα η επετειακή έκθεση της Βουλής των Ελλήνων για το 1821

Μοναδικά εικαστικά και κειμενικά τεκμήρια
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Από σήμερα, Δευτέρα 24 Μαΐου 2021, η έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» θα είναι πλέον ανοικτή για το κοινό, σύμφωνα με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τριακόσια εξήντα επτά μοναδικά εικαστικά και κειμενικά τεκμήρια συνομιλούν με τον τοιχογραφικό διάκοσμο του ιστορικού κτηρίου του Κοινοβουλίου και αφηγούνται την πορεία των Ελλήνων προς την Ελευθερία.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 11:00 και στις 15:00, καθώς και κάθε Κυριακή στις 12:00.

Αν επιθυμείτε να επισκεφθείτε και να ξεναγηθείτε στην Έκθεση, που επιμελήθηκε η Βιβλιοθήκη της Βουλής, δηλώστε συμμετοχή, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία (τηλ.: 210 3735247 και 210 3735245) ή στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση episkepsis@parliament.gr.

Η Έκθεση

Η Έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, 2 αιώνες μετά», αξιοποιεί τεκμήρια υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, προκειμένου να ανασυνθέσει νοηματικά και συγκινησιακά το υπέρτατο αγαθό της Επανάστασης του 1821, την Ελευθερία, προσφέροντας στους επισκέπτες και τις επισκέπτριες προνομιακή πρόσβαση στα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάκτησή της.

Κεντρικό εκθεσιακό αφήγημα αποτελεί το μοναδικό σύνολο τοιχογραφιών που κοσμούν το κτήριο της Βουλής στην ιστορική Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών (πλέον Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος»). Οι μνημειακές αυτές νωπογραφίες αναδεικνύονται σε «ομιλούντα» τεκμήρια της Έκθεσης, καθώς τα αναπαριστώμενα πρόσωπα και γεγονότα έρχονται στο προσκήνιο και μας προσκαλούν σε μια ενσυναισθητική αυτοψία του αγώνα για την Ελευθερία.

Σε «συνομιλία» με τις τοιχογραφίες, παρουσιάζονται πολλά και μοναδικά φορητά εκθέματα (χειρόγραφα αρχεία, βιβλία και εφημερίδες, έργα τέχνης, αντικείμενα και όπλα), προερχόμενα από τις ειδικές συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, καθώς και από ορισμένες ιδιωτικές, κυρίως από τη φιλελληνική συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη.

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker