kiss-logo
On airΕΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ -ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΡΙΩΤΗΣ 07:00 - 10:00
Listen live on kiss

Αυξάνονται τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία στην Ελλάδα – Αναλυτική λίστα

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Ενισχύεται ο θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων και επεκτείνεται το δίκτυό τους και η διασπορά τους σε όλη τη χώρα. 
Στα 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά που ήδη λειτουργούσαν, προστίθενται άλλα 50 συνολικά νέα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά ή ως Πρότυπα, 41 και 9 αντίστοιχα. Ο συνολικός αριθμός των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων είναι πλέον 112.

Τα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία επεκτείνονται πλέον σε όλη τη χώρα. Έως σήμερα Πειραματικά σχολεία λειτουργούσαν σε 7 από τις 13, και Πρότυπα σε 5 από τις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Από το σχολικό έτος 2021-2022, και στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις θα λειτουργούν Πειραματικά σχολεία, και στις 10 από τις 13 και Πρότυπα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας «Δίνουμε τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο σε μαθητές όλης της χώρας να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές αυτές δομές και στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, διδακτικών εργαλείων και άλλου εκπαιδευτικού υλικού, διδακτικών μεθόδων, τρόπων διοίκησης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Επιδιώχθηκε κατά το δυνατόν τα ΠΣ ή ΠΕΙΣ να αναπτυχθούν σε όλες τις βαθμίδες ως συνδεδεμένα σχολεία, καθώς και σε πόλεις όπου υπήρχαν Τμήματα Επιστημών και Αγωγής της Εκπαίδευσης, ώστε να συνδεθούν λειτουργικά με αυτά και να υπάρξει η δυνατότητα στενής παρακολούθησής τους».

Η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.

Τα Πρότυπα Σχολεία είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και στην ανάδειξη και ενθάρρυνση μαθητών με ταλέντα και ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες.

Τα Πειραματικά Σχολεία είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού ΠΕΙ.Σ. που εισάγεται σε αυτά με κλήρωση. Επιπλέον, επιδιώκεται η εξοικείωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές Α.Ε.Ι. και το Ι.Ε.Π..

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία να συμβάλλουν στον καλύτερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να καλλιεργηθούν και διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. 

Τη σχετική ΚΥΑ με τον κατάλογο των Προτύπων και των Πειραματικών Σχολείων μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker