FEEL BETTER WITHTHE MUSIC LEADER
On airKISS MUSIC! 00:00 - 23:50
Listen live on kiss

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

26 ΙΟΥΝΙΟΥ
Text Size:
 • A
 • A
 • A

kethea.jpg

Παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς
Παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς
By
KISS 929

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, αλλά και για να τιμήσει τον κινέζο μανδαρίνο Λιν Τσε Χσου (1785-1850), που απαγόρευσε το εμπόριο οπίου στην Καντώνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο Πρώτος Πόλεμος του Οπίου το 1839. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τελευταία χρόνια το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά. Οι θάνατοι από τα ναρκωτικά ξεπέρασαν τις 200.000. Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στο ίδιο διάστημα ξεπέρασε τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια

Στην Ελλάδα, από το 1995 έως το πρώτο τρίμηνο του 2011 έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 6.467 άνθρωποι. Χειρότερη χρονιά όλων ήταν το 2003, όταν 991 άνθρωποι προστέθηκαν στον μαυροπίνακα του λευκού θανάτου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕKΤΕΠΝ, περίπου 13.000 άτομα κατηγορήθηκαν το 2010 για παραβάσεις του νόμου «περί ναρκωτικών». Ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 15 χρόνια, με διάφορες αυξομειώσεις ενδιάμεσα. Από το σύνολο αυτό, ποσοστό περίπου 11% καταδικάζεται, και από αυτούς το 64% για χρήση, κατοχή και καλλιέργεια μικροποσότητας προς ιδίαν χρήση. Αυτοί που καταλήγουν στη φυλακή αποτελούσαν το 2010 το 36% του συνόλου των φυλακισμένων, ποσοστό που εμφανίζει μείωση για δύο συνεχείς χρονιές. Το προφίλ του χρήστη δεν είχε σημαντική διαφορά το 2011, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η πλειονότητα των χρηστών που προσέγγισαν, τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ είναι άνδρες ελληνικής υπηκοότητας, με μέση ηλικία τα 29,5 χρόνια. Το μεγαλύτερο ποσοστό προσήλθε στις μονάδες με δική του πρωτοβουλία. Περισσότεροι από έξι στους δέκα είναι άνεργοι. Οι μισοί είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ ένας στους πέντε δεν είχε ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Κύρια ουσία κατάχρησης παραμένει η ηρωίνη και τα οπιοειδή, παρατηρείται ωστόσο σταδιακή μείωση της χρήσης τους τα τελευταία χρόνια. Η ηπατίτιδα C αποτελεί την επικρατέστερη μολυσματική ασθένεια, με έναν στους τέσσερις χρήστες να γνωρίζει ότι πάσχει, ενώ ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες (B και C) ή τον HIV. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση του ποσοστού των μαθητών που έχει κάνει χρήση κάποιας εξαρτησιογόνας ουσίας, κυρίως κάνναβης, σε 15,2% από 12% που ήταν το προηγούμενο έτος, με παράλληλη μείωση της ηλικίας έναρξης της χρήσης. Το ποσοστό αυτό έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας και η αύξηση αυτή συμβαδίζει με το αυξητικό ποσοστό των νέων που θεωρούν ακίνδυνη τη χρήση της κάνναβης.

Με σύνθημα «Το στίγμα μας είναι η ένταξη», ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικά σημεία της Αθήνας. Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το ΚΕ.Θ.Ε.Α.-ΔΙΑΒΑΣΗ και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας«ΑΘΗΝΑ ΥΓΕΙΑ» του δήμου Αθηναίων, τον ΟΚΑΝΑ και τη Θετική Φωνή, έχουν προγραμματίσει καλλιτεχνικά δρώμενα, εκδηλώσεις και ενημέρωση σε κεντρικά σημεία και διαβάσεις της πόλης.

Τα καλλιτεχνικά δρώμενα και η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τη μάστιγα των ναρκωτικών, σε κεντρικές διαβάσεις των επτά Δημοτικών Διαμερισμάτων της Αθήνας, θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί και θα διαρκέσουν έως τις 18.30. Ακόμη, ενημερωτικά φυλλάδια του Κέντρου Πρόληψης θα διανέμονται και στο Θησείο, στον σταθμό του Ηλεκτρικού, όπου παράλληλα σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ θα δημιουργήσουν graffiti με σχετικά μηνύματα. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το βράδυ, στις 21.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, με την κεντρική συναυλία των ομάδων μουσικής και χορού του ΚΕ.Θ.Ε.Α.-ΔΙΑΒΑΣΗ.

Οι εκδηλώσεις στις Δημοτικές Κοινότητες θα πραγματοποιηθούν στα εξής σημεία:

 • Κεντρική διάβαση στο Σύνταγμα μεταξύ Πλατείας Συντάγματος και Ερμού
 • Κεντρική διάβαση μεταξύ οδών Σταδίου και Βουκουρεστίου
 • Κεντρική διάβαση μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου
 • Κεντρική διάβαση μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Πανεπιστημίου (Ασκληπιού)
 • Κεντρική διάβαση στην οδό Πανεπιστημίου μεταξύ Πρυτανείας και Πλατείας Κοραή (στην στάση λεωφορείων και τρόλεϊ)
 • Κεντρική διάβαση στην οδό Πανεπιστημίου, μεταξύ Πλατείας Κοραή και Πλατείας  Κλαυθμώνος (στη στάση λεωφορείων και τρόλεΪ)
 • Κεντρική διάβαση στην οδό Συγγρού και Δράκου, Κουκάκι
 • Κεντρική διάβαση στην οδό Ευτυχίδου, Άλσος Παγκρατίου
 • Κεντρική διάβαση στη διασταύρωση των οδών Πειραιώς και Ιεράς Οδού(Αγία Τριάδα)
 • Κεντρική διάβαση στην οδό Λένορμαν και Αλεξανδρείας, Κολωνός
 • Κεντρική διάβαση στην οδό Πατησίων, Πλατεία Κολιάτσου
 • Κεντρική διάβαση στην οδό Πατησίων, Πλατεία Αμερικής
 • Κεντρική διάβαση στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας, Κηφισίας και Βασ. Σοφίας

 

Σημειώνεται ότι από τον δήμο Αθηναίων παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική στήριξη για ζητήματα εξάρτησης στα επτά Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων «ΑΘΗΝΑ ΥΓΕΙΑ», τα οποία λειτουργούν σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, ένα σε κάθε δημοτική κοινότητα.

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker