kiss-logo
Now playingKILLING ME SOFTLY FUGEES
On airΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΜΠΑΝΟΣ 10:00 - 12:00
Listen live on kiss

Πράγα

Η Χρυσή Πόλη Των Ονείρων
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Η Χρυσή Πόλη Των Ονείρων είναι ένα από τα πολλά ονόματα που έχουν αποδώσει στην Πράγα, την πόλη που έγινε γνωστή από τους ποιητές, τους ζωγράφους και τους μουσικούς που εμπνεύστηκαν από την ομορφιά της.

Για περισσότερα από 1.000 χρόνια οι επισκέπτες της πόλης προσπάθησαν να της δώσουν τον πιο αντιπροσωπευτικό χαρακτηρισμό, όπως : χρυσή Πράγα, μαγική, μητέρα των πόλεων, Εκαντοπυριανή κ.α. .Ένας παλιός μύθος λέει ότι η πριγκίπισσα Λίμπουσε που είχε προφητικές ικανότητες ονειρεύτηκε την Πράγα σαν μια μεγάλη πόλη όπου η φήμη της έφτανε μέχρι τα αστέρια.

Κοιτώντας στον χάρτη εύκολα διακρίνει κανείς ότι η Πράγα είναι στην καρδιά της Ευρώπης. Δεν είναι όμως μόνο γεωγραφικά. Στο πέρασμα των αιώνων άνθρωποι διαφορετικής εθνικότητας και πολιτισμού αναμείχθηκαν ο ένας με τον άλλον, με αποτέλεσμα στην Πράγα να βρίσκει κανείς κτίρια όλων των ρυθμών όπως Μπαρόκ, Ροκοκό, Γοτθικό κ.ά. Όταν περπατάς στην Πράγα νιώθεις ότι περπατάς στην ιστορία, ακουλουθώντας τα ίχνη των μεταρρυθμιστών, των καλλιτεχνών, των Ιπποτών. 

Η Πράγα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα (Vltava) στην κεντρική Βοημία, έχει 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. 

Σύμφωνα με το θρύλο, η Πράγα ιδρύθηκε από την Πριγκίπισσα Λιμπούσε και το σύζυγό της, Πρέμυσλ, ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας. Τον αρχικό πυρήνα της πόλης αποτελούσε ένα κάστρο σε ένα λόφο στη δεξιά όχθη του Μολδάβα, γνωστό ως Βίσεχραντ, που σημαίνει "''υψηλό, ανώτερο κάστρο''". Η πόλη άνθισε το 14ο αιώνα, κατά τη βασιλεία του Καρόλου του 4ου, ο οποίος διέταξε την κατασκευή του Νόβε Μιέστο, της Νέας Πόλης, δίπλα στην Παλαιά. Επίσης ανεγέρθηκε η Γέφυρα του Καρόλου, η οποία και συνέδεε τη νέα περιοχή με τη Μάλα Στράνα. Μνημεία της εποχής αυτής είναι και ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου μέσα στο κάστρο Χρατσάνι, ο παλαιότερος γοτθικός καθεδρικός ναός στην κεντρική Ευρώπη, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, το παλαιότερο πανεπιστήμιο στην κεντρική Ευρώπη.

Αξιοθέατα:
Η Πράγα ήταν μια από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έμειναν σχετικά άθικτες κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων. Υπάρχουν πολλά παλαιά κτίρια με όμορφες τοιχογραφίες. Περιέχει μια από πιο παλιές και ποικίλες συλλογές της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως, από μπαρόκ, την αναγέννηση μέχρι Αρ Νουβώ και κυβισμό. Μερικά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα είναι:

*Στάρε Μιέστο - Παλαιά Πόλη
*Νόβε Μιέστο - Νέα Πόλη
*Καθεδρικός του Αγίου Βίτου (St.Vitus)
*Γέφυρα του Καρόλου
*Αστρονομικό Ρολόι
*Εθνικό Μουσείο (Πράγα)|Εθνικό Μουσείο
*Χρατσάνι - Κάστρο της Πράγας
*Γιόζεφοβ - Εβραϊκή συνοικία
*Βίσεχραντ
*Πύργος της τηλεόρασης Žižkov

Αποδράσεις εκτός Πράγας:
*KAΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ
Το Κάρλοβυ Βάρυ είναι μια από τις πιό διάσημες λουτροπόλεις στην Τσεχία.
Κτισμένο κατά μήκος του ποταμού Τέπλα σε ένα γραφικό περιβάλλον έγινε γνωστό για τις μοναδικές ίσως στον κόσμο ιδιότητες των ιαματικών του πηγών. Το μεγαλείο της φύσης που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη ήταν αυτό που οδήγησε τον 14ο αιώνα τον αυτοκράτορα Κάρολο τον 4ο να την χαρακτηρίσει Βασιλική Πόλη αλλά και καθιέρωσε την ήρεμη λουτρόπολη σαν κέντρο συνάντησης ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών.
*ΚΑRLSTEIN
Το κάστρο του Karlstein είναι ένα απο τα πιο διάσημα κάστρα της Τσεχίας. Κατασκευάστηκε από τον Κάρολο τον 4ο όπου εκεί προστάτευε τα πετράδια του στέματος καθώς και λείψανα αγίων. 

Αγορές:
Στην Πράγα μπορείτε να αγοράσετε κρύσταλλα Βοημίας σε εκπληκτικές τιμές.
Άλλωστε είστε στην χώρα παραγωγής τους. Σε όλη την Πράγα θα βρείτε μαγαζιά τα οποία πουλάνε κρύσταλλα με έκπτωση για τους τουρίστες. 
Ακόμα μην παραλείψετε να αγοράσετε μαριονέτες. Η Τσεχία έχει παράδοση στις μαριονέτες. Συνιστούμε να αγοράσετε ξύλινες και όχι πλαστικές γιατί κινδυνεύουν να σπάσουν κατά την μεταφορά του. 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker