kiss-logo
Now playingUN ATTIMO DI PACE EROS RAMAZZOTTI
On air55 λεπτά μουσικής - 90's to Νow – Κάθε Ώρα, Νon Stop Kiss Music 00:00 - 07:00
Listen live on kiss

James Blunt

Tι μπορεί να πει κάποιος για ένα τόσο ευφυή καλλιτέχνη που να έχει μεγαλύτερη αξία από το έργο του ιδίου του καλλιτέχνη? Ο James Blunt φαίνεται να έχει έρθει από το πουθενά αλλά πιστέψτε μας, πολλοί θα έκαναν τα πάντα για να έχουν τη δική του αναγνώριση σε τόσο σύντομο διάστημα.
Για να εισέλθουμε στην προσωπική ιστορία του James πρέπει να δούμε τα πράγματα από την αρχή καθώς η τύχη μπορεί να παίξει τα πιο περίεργα παιχνίδια της…

Ο μικρός James Hillier Blount λοιπόν μεγάλωσε λοιπόν χωρίς την παραμικρή μουσική παιδεία. Ο πατέρας του και αρχηγός της οικογένειας αντιλαμβανόταν τη μουσική (ακόμα και στην κλασσική μορφή της) απλά ως θόρυβο. Ήταν κάτι το εντελώς περιττό και σχεδόν απαγορευμένο στην οικία Βlunt. Έτσι η μόνη μουσική που είχε ακούσει ο James ως την ηλικία των 14ων ετών ήταν το “Happy Birthday” και το “Silent Night”. Τότε ήταν που αποφάσισε να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο αεροναυπηγική και κοινωνιολογία περνώντας τον περισσότερο από το χρόνο φοίτησης παίρνοντας υπνάκους στα πίσω έδρανα. ''Νόμιζα πως θα είχε πλάκα πετώντας με αεροπλάνα συνέχεια, αντί γι’αυτο περνούσαμε όλη τη μέρα συναρμολογώντας μεταλλικά εξαρτήματα'' θα πει αργότερα σε μια συνέντευξη.

Επίσης τότε όμως ήταν που απέκτησε μια κιθάρα και άρχισε την προσπάθεια εκμάθησης. Όπως όμως βρέθηκε στο πανεπιστήμιο χωρίς να το θέλει πραγματικά, έτσι χωρίς σκέψη προχώρησε και στο επόμενο βήμα και πολύ σύντομα βρέθηκε καταταγμένος στο στρατό. Σαν αποτέλεσμα, ο James είδε τον εαυτό του πολεμιστή στο μακρινό Κόσσοβο να μάχεται για την ειρήνη κρατώντας ένα πολυβόλο στο ένα χέρι και μια κιθάρα στο άλλο. Αφού κατάφερε να επιζήσει από αυτή την άσχημη εμπειρία πέρασε τον υπόλοιπο χρόνο του σαν στρατιώτης στο Λονδίνο κάνοντας περιπολίες ως μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Ακαδημίας.

Το 2003 ο James παίρνει τη μεγάλη απόφαση να παραιτηθεί από τη Στρατιωτική Ακαδημία και να μετακομίσει στο Los Angeles της Αμερικής οπού ξεκινάει να πειραματίζεται στη σύνθεση και να μεθά σε διάφορα bars κάνοντας επαφές με κορίτσια κι’αγορια του υποκόσμου, μέχρι που τελικά ηχογραφεί το ντεμπούτο του άλμπουμ, που κυκλοφόρησε το 2004 από την Atlantic Records με τη συνεργασία του Tom Rothrock. 

Το 2005, ο Blunt διοργάνωσε μια περιοδεία που περιλάμβανε 90 σταθμούς σε πόλεις της Ευρώπης, ενώ εμφανιζόταν ως support act στην περιοδεία του Jason Mraz στη Βόρεια Αμερική.

Το πρώτο άλμπουμ του Blunt έχει πουλήσει περισσότερα από 11 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του UK Albums Chart καθώς και τη δεύτερη θέση του chart στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι συνολικές πωλήσεις του Blunt είχαν ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια μέχρι το 2013.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2009, το BBC Radio 1 ανακοίνωσε ότι το ''Back to Bedlam'' ήταν το άλμπουμ με τις καλύτερες πωλήσεις της δεκαετίας του 2000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το σινγκλ του Blunt "You're Beautiful" έγινε επίσης Νο. 1 hit στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ και σε δώδεκα άλλες χώρες, ενώ το ''Back to Bedlam'' ήταν το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις της δεκαετίας του 2000 στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ένα από τα άλμπουμ με τις καλύτερες πωλήσεις στην ιστορία των βρετανικών chart.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως τη μεγαλύτερη επιτυχία του, το “ Goodbye my lover ” την έγραψε στην τουαλέτα της σπιτονοικοκυράς του, μιας γυναίκας με ψυχολογικά προβλήματα που είχε μάλιστα τη “συνήθεια” να μπαινοβγαίνει στα ιδρύματα ψυχικής στήριξης. Έχετε ακούσει την έκφραση : “πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι” ? …Ευτυχώς που στην περίπτωση του James Blunt κάθε άλλο παρά ισχύει. Καλώς η κακώς μερικές φορές η ιδιοφυία συμβαδίζει με τη βόλτα στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού...

Το πέμπτο πάντως άλμπουμ του Blunt κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2017 με τίτλο ''The Afterlove'', ενώ το 2019, ο Blunt συνεργάστηκε με τον Γερμανό DJ και παραγωγό Alle Farben για να κυκλοφορήσει το σινγκλ "Walk Away". Το έκτο άλμπουμ του Blunt, με τίτλο ''Once Upon a Mind'' κυκλοφόρησε στις 25 Οκτωβρίου 2019. Το σινγκλ "Cold" ξεχώρισε ως το βασικό σινγκλ του άλμπουμ, και κυκλοφόρησε στις 29 Αυγούστου. Το πρώτο ''Greatest Hits'' άλμπουμ του James Blunt κυκλοφόρησε στις 19 Νοεμβρίου 2021 με τίτλο ''The Stars Beneath My Feet (2004–2021)'', καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από τις πρώτες απόπειρες του Blunt στη δισκογραφία, μέχρι και το 2021. 

Στο ενεργητικό του, ο ταλαντούχος μουσικός προσμετρά δύο Brit Awards, δύο MTV Video Music Awards και δύο βραβεία Ivor Novello, καθώς και πέντε υποψηφιότητες για βραβεία Grammy.

Έχει επίσης αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα Μουσικής το 2016 από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Σε κάθε περίπτωση, ο ταλαντούχος James έχει διαγράψει μια δυναμική πορεία στη δισκογραφία, χωρίς πολλές εντάσεις και εμείς ως πιστοί φίλοι περιμένουμε στο πλευρό του υπομονετικά για το επόμενο βήμα.

 

 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker