Now playingLOST WITHOUT YOU DELTA GOODREM
On air55 λεπτά μουσικής - 90's to Νow – Κάθε Ώρα, Νon Stop Kiss Music 00:00 - 23:50
Listen live on kiss

Duran Duran

duran_duran.jpg

Duran Duran
Duran Duran

Oι διαχρονικοί Duran Duran αποτελούν –όχι τυχαία- τον ορισμό του New Wave κινήματος για πολλούς από εμάς. Το συγκρότημα που επηρέασε μουσικά αλλά και στιλιστικά ένα μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών από την αρχή της δεκαετίας του 80 μέχρι και σήμερα, δε θα είχε ίσως καταξιωθεί χωρίς την ύπαρξη των music videos, και την τόσο προσεγμένη (σε όρια fashion icon) εικόνα τους. 

Το πενταμελές pop σχήμα από το Birmingham βασίστηκε στην “new romantic” προυπάρχουσα σκηνή και σε συγκροτήματα όπως Spandau Ballet και Ultravox, αλλά οι βαθύτερες επιρροές των μελών του ερχόταν από τη σκηνή του post-punk και τη disco.

Συμμαθητές οι Nick Rhodes και John Taylor ίδρυσαν μαζί με άλλα δυο μέλη τους Duran Duran το 1978. Τα άλλα δυο μέλη ήταν αρχικά οι Simon Colley και Stephen Duffy. Εμπνεύστηκαν το όνομα αυτό από ένα χαρακτήρα της ταινίας : Barbarella του Roger Vadim, και άρχισαν αμέσως τις ζωντανές εμφανίσεις στο club Barbarella. Πριν περάσει ένας χρόνος όμως οι Colley και Duffy αντικαταστάθηκαν με τους Andy Wickett στα φωνητικά και Roger Taylor στα drums.

Ύστερα από την ηχογράφηση ενός demo το συγκρότημα έβαλε αγγελία στη μουσική εφημερίδα Melody Maker, η οποία τράβηξε αμέσως την προσοχή του κιθαρίστα Andy Taylor. Εντούτοις, οι Duran Duran αφιέρωσαν αρκετούς μήνες ακροάσεων μέχρι να κατασταλάξουν το 1980 στην τελική επιλογή του Simon LeBon ως τραγουδιστή και βασικού frontman. O Simon είχε μια σχετική εμπειρία όντας μέλος των punk rockers : “Dog Days” και σπουδαστής σχολής θεάτρου. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα το συγκρότημα κατάφερε να διακριθεί στη σκηνή της Βρετανίας και στο τέλος του 1980 είχε ήδη συμβόλαιο με την εταιρία ΕΜΙ.

Τον επόμενο χρόνο κυκλοφορεί το πρώτο τους single με τίτλο "Planet Earth" και ύστερα από αυτό οι Duran Duran κερδίζουν ηγετικό ρόλο στο κίνημα των νεορομαντικών και την συμπάθεια του μουσικού τύπου. Ένα μικρό “σκάνδαλο” δημιουργεί και το video clip του τραγουδιού "Girls on Film", που όμως επαυξάνει απόλυτα τη δημοτικότητα τους. Η μετάδοση του εν λόγω clip απαγορεύτηκε άμεσα από το κανάλι BBC, εντούτοις το τραγούδι αποτέλεσε το πρώτο τους Top Ten hit θέτοντας τα θεμέλια για την κυκλοφορία του τους album. Το album είχε για τίτλο το όνομα τους, έφτασε δε μέχρι το Νο3 των charts και έμεινε εκεί συνολικά για 118 εβδομάδες.

Το ντεμπούτο ακολουθήθηκε από το δεύτερο στη σειρά lp με τίτλο “Rio” που έφτασε μέχρι το Νο2 το φθινόπωρο του 1982. Τα "Hungry like the Wolf" και "Save a Prayer" έγιναν αμέσως Top Ten hits και οι Duran Duran έγιναν superstars στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 1982.

Η καριέρα τους στην Αμερική βοηθήθηκε πάρα πολύ από την εμφάνιση του μουσικού καναλιού MTV, που άρχισε να προβάλει τα videos τους μανιωδώς, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του “Rio” να ξεπεράσουν τα δυο εκατομμύρια αντίτυπα. Το 1983 ήταν η εποχή του album : “Seven and the Ragged Tiger”, από το οποίο ξεχώρισε το "Is There Something I Should Know" και αποτέλεσε το πρώτο Νο1 στα Βρετανικά charts, ενώ τα "Union of the Snake" και "The Reflex" ήταν τα επόμενα hit singles. Το Νοέμβριο κυκλοφόρησε το single "Wild Boys" που έφτασε μέχρι το Νο2 στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία και αργότερα προστέθηκε στο ζωντανό album “Arena”. Το 1985 το γκρούπ πέρασε σε κατάσταση αδράνειας, αφού πρώτα ηχογράφησε το θέμα της ταινίας James Bond με τίτλο “A View to a Kill”.

Tον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς ο Andy και ο John Taylor δημιούργησαν ένα άλλο συγκρότημα, τους γνωστούς “the Power Station” με τον Robert Palmer στα φωνητικά και τον πρώην ντράμερ των Chic, Tony Thompson. Λίγους μήνες αργότερα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο album τους με τίτλο το όνομα τους. Μέσα σ’αυτο υπήρχαν τα Top Ten singles "Some Like It Hot" και "Get It On (Bang a Gong)".

Τα υπόλοιπα μέλη των Duran Duran, οι Nick Rhodes, Simon LeBon, και Roger Taylor απάντησαν με το δικό τους side project, τους Arcadia, οι οποίοι κυκλοφόρησαν το album με τιτλο : “So Red the Rose” το φθινόπωρο του 1985 και γνώρισαν παρόμοια επιτυχία με το hit "Election Day".

Η πορεία των Duran Duran συνεχίζεται μέχρι σήμερα με συναυλίες και περιοδείες που έχουν ευτυχώς για εμάς έχουν συμπεριλάβει και τη χώρα μας.

Άνοιγμα Κλείσιμο
PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker