kiss-logo
On airKiss Music Non Stop, με 55 λεπτά 90s to Now κάθε ώρα 00:00 - 23:50
Listen live on kiss

Έκθεση “Έργα χειρός” στο μετρό - 53 μοναδικά κοστούμια στο φως

Στον σταθμό «Σύνταγμα»
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Συνολικά 53 μοναδικά κοστούμια έρχονται στο φως, στον «μεταμορφωμένο» για τις ανάγκες της έκθεσης "Έργα χειρός" στο Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού «Σύνταγμα» του Μετρό της Αθήνας.

Μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση και να ταξιδέψει στον χρόνο μέσα από θεατρικά κοστούμια του ιστορικού βεστιαρίου του Εθνικού Θεάτρου, τα οποία σχεδιάστηκαν από σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι Αντώνης Φωκάς, Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Βακαλό, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Βασίλης Βασιλειάδης, Γιώργος Ανεμογιάννης, Λίζα Ζαΐμη, Βασίλης Φωτόπουλος. Πρόκειται για ίχνη του θεατρικού μας παρελθόντος, σε μία έκθεση που τιμά αυτούς τους ανθρώπους για την προσφορά τους και δίνει στους επισκέπτες τη σπάνια ευκαιρία να τα θαυμάσουν από κοντά.

Το Εθνικό Θέατρο αριθμεί εκατοντάδες παραστάσεων από το 1932 που ανέβασε αυλαία. Πολλοί και σημαντικοί ενδυματολόγοι συνεργάστηκαν στις παραστάσεις του και χιλιάδες κοστούμια βρίσκονται σήμερα προφυλαγμένα και διατηρημένα στο Βεστιάριό του μαρτυρώντας την εικαστική γλώσσα, την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία των δημιουργών τους, την ιστορία και την εξέλιξη του θεατρικού κοστουμιού αλλά συνάμα και της τέχνης του θεάτρου. Ρούχα που σχεδιάστηκαν από σημαντικούς καλλιτέχνες, που υφάνθηκαν ή ράφτηκαν ή κεντήθηκαν στο χέρι από τις μοδίστρες στα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου -ενίοτε ίσως και από τους ίδιους - με φροντίδα, με αγάπη, βελονιά τη βελονιά, κλείνοντας μέσα τους την ενέργεια των ανθρώπων που τα σχεδίασαν, που τα έφτιαξαν, που τα φόρεσαν, που τα φρόντισαν αλλά και των θεατών που τα χειροκρότησαν. Έργα αυτόνομα αλλά και ίχνη του θεατρικού μας παρελθόντος, σε μία έκθεση που τιμά αυτούς τους ανθρώπους για την προσφορά τους και δίνει στους επισκέπτες την σπάνια ευκαιρία να τα θαυμάσουν από κοντά.

 

 

Ταυτότητα έκθεσης

  • Σύλληψη – Μελέτη – Καλλιτεχνική Επιμέλεια Έκθεσης: Εύα Νάθενα, Σκηνογράφος-Eνδυματολόγος
  • Τεκμηρίωση – Επίβλεψη – Επιμέλεια Εκθεμάτων: Ευδοκία Χλουβεράκη, με τη συνεργασία της Μανωλίας Κοκολογιάννη και του Διονύση Ξαξίρη (Τμήμα Βεστιαρίου Εθνικού Θεάτρου)

 

Ξεναγήσεις στην έκθεση 

Το κοινό, κατά την επίσκεψή του στην έκθεση, θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί από εθελόντριες φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Ξεναγήσεις σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες θα γίνουν επίσης από τη θεατρολόγο Εύα Σαραγά, δραματολόγο του Εθνικού Θεάτρου, και από την Υπεύθυνη Βεστιαρίου του Εθνικού Θεάτρου, Εύη Χλουβεράκη. Αναλυτικότερα: 

  • 10/10 Eύα Σαραγά
  • 11/10 Εύη Χλουβεράκη (18.00-20.30)
  • 14/10 Εύη Χλουβεράκη (11.00-13:00)
  • 16/10 Εύη Χλουβεράκη (19.00-20:00)
  • 18/10 Εύη Χλουβεράκη (19.00-20:30)

Σημειώνεται ότι οι ξεναγήσεις διαρκούν 15 λεπτά, ενώ η είσοδος στην έκθεση και τις ξεναγήσεις είναι ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

  • Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00-14:00 και 17:00-20:30
  • Σάββατο – Κυριακή: 11.00-20.00
PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker