Now playingSAVE TONIGHT EAGLE EYE CHERRY
On airNON STOP MUSIC 00:00 - 07:00
Listen live on kiss

Έπεσαν οι υπογραφές για τη Γραμμή 4 του Μετρό – Οι 15 νέοι σταθμοί

Πότε ξεκινούν τα έργα
Text Size:
 • A
 • A
 • A
By
KISS 929

Η κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό είναι «το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που θα γίνει στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης έναρξης των εργασιών.

«Είναι ένα έργο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα εξυπηρετήσει σχεδόν 400.000 συμπολίτες μας. Θα καλύψει τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του λεκανοπεδίου. Θα προσδώσει σημαντική αξία στις περιουσίες σε αυτές τις περιοχές. Θα δώσει πρόσβαση στο Μετρό σε εμβληματικές περιοχές, όπως η Πανεπιστημιούπολη, το ίδιο το κέντρο της Αθήνας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Το Α’ τμήμα της Γραμμής 4, που θα καλύπτει την έκταση από το Άλσος Βεΐκου έως του Γουδή, θα εξυπηρετεί πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου και του κέντρου της Αθήνας με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός). Συνολικά περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, Ιλίσια και Γουδή.

Για το σημαντικό αυτό έργο μίλησαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Αντιπρόεδρος της Αττικό Μετρό Νικόλαος Κουρέτας και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΒΑΞ Κωνσταντίνος Μιτζάλης.

«Η Γραμμή 4 θα αλλάξει το συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης και τις μετακινήσεις χιλιάδων συμπολιτών μας. Και βέβαια, είναι ένα έργο νέας γενιάς, σύγχρονο, φιλοπεριβαλλοντικό, το οποίο επεκτείνει το υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πρωτεύουσας», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Στις μεγάλες πόλεις της χώρας καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε τόσο το μετρό της Θεσσαλονίκης όσο και τη Γραμμή 4 στην Αθήνα, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής.

«Με τη Νέα Γραμμή 4, περιοχές βγαίνουν από την συγκοινωνιακή απομόνωση, περιουσίες αναβαθμίζονται, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά με ταχύτητα, ασφάλεια αλλά και τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.

Οι κκ. Κουρέτας και Μιτζάλης υπέγραψαν ηλεκτρονικά τη σύμβαση και οι παριστάμενοι στο Άλσος Βεΐκου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία από οθόνη που βρισκόταν στη σκηνή.

Η ταυτότητα και η επίδραση του έργου

Η νέα γραμμή του Μετρό θα συνδέει πολλά σημαντικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, το Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Κουμπάρη), το Βρετανικό Συμβούλιο, την Πανεπιστημιούπολη, τα Δικαστήρια και νοσοκομεία της Αθήνας.

Με τη Γραμμή 4 (Α΄Φάση), μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων, θα εξυπηρετούνται επιπλέον 300.000 κάτοικοι της πόλης, θα αποσυμφορηθούν υφιστάμενοι κεντρικοί σταθμοί του Μετρό, ενώ θα αναβαθμιστούν όλες οι περιοχές από τις οποίες θα διέλθει.

Παράλληλα, αυξάνεται η δικτύωση των υφιστάμενων γραμμών του Μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης (Πανεπιστήμιο/Ακαδημία και Ευαγγελισμός). Η Α΄Φάση της Γραμμής 4 υπάγεται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου.

Το έργο αναμένεται να έχει επίσης σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα μειώνοντας τις μετακινήσεις με ΙΧ κατά περίπου 53.000. Ως αποτέλεσμα, η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα της πόλης ανά ημέρα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 318 τόνους.

Αναλυτικά οι σταθμοί του Α’ τμήματος της Γραμμής 4

 • Ο πρώτος σταθμός, «Άλσος Βεΐκου», χωροθετείται επί της λεωφόρου Βεΐκου – Ομορφοκκλησιάς πλησίον της διασταύρωσης με την οδό Τράλλεων.
 • Ο 2ος σταθμός, «Γαλάτσι», χωροθετείται στην διασταύρωση των λεωφόρων Βεΐκου και Γαλατσίου.
 • Ο 3ος σταθμός, «Ελικώνος», χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.
 • Ο 4ος σταθμός, «Κυψέλη», χωροθετείται στην πλατεία Κυψέλης.
 • Ο 5ος σταθμός, «Δικαστήρια», χωροθετείται σε ελεύθερο χώρο στα δυτικά του συγκροτήματος των κτιρίων των δικαστηρίων.
 • Ο 6ος σταθμός, «Αλεξάνδρας», χωροθετείται σε ελεύθερο χώρο στην διασταύρωση Λεωφ. Αλεξάνδρας και οδού Μουστοξύδη.
 • Ο 7ος σταθμός, «Εξάρχεια», χωροθετείται στην πλατεία Εξαρχείων.
 • Ο 8ος σταθμός, «Ακαδημία», είναι σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στην Γραμμή 2. Χωροθετείται κάτω από την οδό Ακαδημίας, στην περιοχή των κτιρίων της «Τριλογίας», μεταξύ του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.
 • Η γραμμή συνεχίζει με τον 9ο σταθμό, «Κολωνάκι», στην ομώνυμη πλατεία.
 • Ο 10ος σταθμός, «Ευαγγελισμός», χωρoθετείται πλησίον του υφιστάμενου σταθμού και εντός του παρακείμενου πάρκου, με άμεση σύνδεση για τους επιβάτες των γραμμών 3 & 4.
 • O 11ος σταθμός, «Καισαριανή», χωρoθετείται στην περιοχή διασταύρωσης των οδ. Υμηττού και λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως.
 • O 12ος σταθμός, «Πανεπιστημιούπολη», χωροθετείται στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.
 • O 13ος σταθμός, «Ιλίσια», χωρoθετείται στην περιοχή της πλατείας Κύπρου και της πλατείας Αόρνου στα Άνω Ιλίσια.
 • O 14ος σταθμός, «Ζωγράφου», χωροθετείται στην περιοχή της πλατείας Γαρδένιας στη συνοικία Ζωγράφου.
 • Ο 15ος σταθμός, «Γουδή», χωρoθετείται στην περιοχή της πλατείας Ελευθερίας και οδού Λοχ. Σπηλιόπουλου.
Άνοιγμα Κλείσιμο
PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker