kiss-logo
On airΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ 15:00 - 18:00
Listen live on kiss

Βρυξέλες

Το Διοικητικό Κέντρο Της Ευρώπης
Text Size:
  • A
  • A
  • A

brussels_1.jpg

Βρυξέλες
Βρυξέλες

atomium.jpg

Το Άτομο
Το Άτομο - Βρυξέλες
By
KISS 929

Οι Βρυξέλλες είναι η πρωτεύουσα του Βελγίου και διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πόλη έχει περίπου 140.000 κατοίκους, ενώ η περιφέρεια των Βρυξελλών αγγίζει σχεδόν το 1.000.000. Στις Βρυξέλλες εδρεύουν δύο από τα κεντρικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πόλη κατοικοεδρεύει πολιτικά και το ΝΑΤΟ, καθώς και η Δυτικο-Ευρωπαϊκή Ένωση (WEU).
Η ευρύτερη περιφέρεια των Βρυξελλών είναι επισήμως δίγλωσση αποτελώντας το γλωσσικό σύνορο μεταξύ του φλαμανδόφωνου βορείου Βελγίου και του γαλλόφωνου νοτίου. Στην πραγματικότητα η πλειονότητα της περιφέρειας μιλάει γαλλικά.
Η πόλη γιόρτασε το 1979 μία χιλιετία ζωής με μια ιστορική πορεία άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν της ευρωπαϊκής ηπείρου. Το όνομα της πόλης, στα Φλαμανδικά, σημαίνει κατοικία πάνω στα έλη, και βέβαια προέρχεται από το γεγονός ότι στην περιοχή παλαιότερα υπήρχαν πολλά έλη. Σήμερα, έχουν αποξηραθεί αλλά υπάρχουν πολλά κανάλια τα οποία δίνουν μια ξεχωριστή γραφικότητα. Η πόλη σχηματίστηκε από την ένωση άλλων μικρότερων, που σήμερα αποτελούν ένα είδος προαστίων των Βρυξελλών. Αποτελεί σημαντικό διεθνή συγκοινωνιακό κόμβο και είναι χτισμένη πάνω στις όχθες του ποταμού Σεν που είναι παραπόταμος του Ρύπελ.

Φυσικά οι Βρυξέλλες δεν είναι μόνο γνωστές σαν πρωτεύουσα του Βελγίου ή σαν βιομηχανική περιοχή. Είναι γνωστό πολιτικό και οικονομικό κέντρο. Το 1910 έγινε εκεί η πρώτη διάσκεψη και υπογράφτηκαν οι γνωστές συνθήκες των Βρυξελλών που καθορίζουν τις λεπτομέρειες πάνω σε ναυτιλιακά θέματα. Το 1948 υπογράφτηκε η γνωστή συνθήκη των Βρυξελλών από την Αγγλία, το Βέλγιο την Ολλανδία, τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, που αφορούσε το θέμα της άμυνας των χωρών αυτών. 

*Αξιοθέατα – Διασκέδαση
Αξίζει να επισκεφθείτε το Manneken Pis (έμβλημα της πόλης), το μουσείο Καλών Τεχνών, τα μουσεία κουστουμιών και δαντέλας, το Αρχαιολογικό μουσείο, το Atomium, το κτίριο που στεγάζει την ΕΟΚ και το Βατερλώ, περιοχή που έγινε η ομώνυμη μάχη και την πλατεία Μπρούκερ.

*Αγορές - Γεύσεις
Η γνωστότερη εμπορική οδός είναι η Rue Neuve και γύρω από την Grand Place υπάρχουν πολλά καταστήματα. Μπορείτε να αγοράσετε κρύσταλλα, δαντέλες, διαμάντια καθώς και τα λεπτά παραδοσιακά μπισκότα speculoos. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μύδια. 

*Μικρές συμβουλές
Όταν βρεθείτε στις Βρυξέλλες θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε μερικά από τα τοπικά είδη μπύρας. Στην κυριολεξία υπάρχουν εκατοντάδες μπύρες, γεγονός που κάνει αδύνατη την δοκιμή όλων. Ψάξετε για τα είδη της μπύρας που σας αρέσει, με βάση την γλυκύτητα, το χρώμα ή ακόμα και τον τρόπο παραγωγής της μπύρας. Ότι και να διαλέξετε έστω και για μια φορά δοκιμάστε την μπύρα τύπου Tappist, η οποία έχει κατασκευασθεί με τον πατροπαράδοτο τρόπο μέσα στα μοναστήρια . Η παραγωγή της μπύρας αυτή αποτελεί ένα κύριο έσοδα για τα μοναστήρια αλλά λόγω της περιορισμένης παραγωγής της βρίσκεται πολύ δύσκολα σε άλλες περιοχές. 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker