kiss-logo
On airΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΜΠΑΝΟΣ 10:00 - 12:00
Listen live on kiss

Θέατρο Τόπος Αλλού – Παράσταση εναντίον του bullying και της βίας

Παράσταση ευαισθητοποίησης των παιδιών για τη βία και τον ενδοσχολικό εκφοβισμό
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Θέατρο Τόπος Αλλού – Παράσταση εναντίον του bullying και της βίας

Παράσταση ευαισθητοποίησης των παιδιών για τη βία και τον ενδοσχολικό εκφοβισμό
 

Βία-Ενδοσχολικός εκφοβισμός=οι μάστιγες της εποχής μας.

Κηφισιά : συμμορία 8 νεαρών επιτέθηκαν σε 17χρονο και το τραυμάτισαν με μαχαίρι.
Άλιμος : Έξι αγόρια και τρία κορίτσια, επιτέθηκαν σε 14χρονο αγόρι το χτύπησαν  με μαχαίρι και του απέσπασαν το κινητό του τηλέφωνο. 
Ηλιούπολη......
Γαλάτσι.....
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ  25 συμμορίες ανηλίκων από μία σε κάθε μεγάλη περιοχή (Σεπόλια, Κολωνό, Κηφισιά, Παγκράτι, Καλλιθέα, Βύρωνα, Καισαριανή, Ζωγράφου, Γαλάτσι, Άγιο Δημήτριο, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ελληνικό κ.ο.κ.), δρουν στην Αττική, που προχωρούν σε τουλάχιστον 20-30 ξυλοδαρμούς συμμαθητών τους ή άλλων παιδιών και εφήβων κάθε μήνα , με δεκάδες ακόμη περιστατικά να μην δηλώνονται καν στις Αρχές, υπό τον φόβο αντιποίνων. 

Ένα φαινόμενο που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και ακουμπάει όλο και νεαρότερες ηλικίες. Στις γειτονιές, στους δρόμους μέσα στα σπίτια και στις οικογένειες και κυρίως στα σχολεία.
Αυτό το θέμα  είναι το αντικείμενο της παράστασης που  παρουσιάζει το θέατρο Τόπος Αλλού στο θέατρο αλλά και στα σχολεία.   
Τίτλος του «Γιάννης “Χ”=ξένος». Απευθύνεται σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου. 
Η παράσταση είναι προϊόν συνεργασίας δύο οργανισμών. Του θεάτρου Τόπος Αλλού και του Κέντρου Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου, που ως οργανισμοί που εγγυώνται την ποιότητα και το βάθος της ερευνάς παιδαγωγικά και αισθητικά.
Με συμμετοχή 5 ηθοποιών και του ίδιου του σκηνοθέτη, παρουσιάζουν την παράσταση, τα χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα της βίας/εκφοβισμού, συνομιλούν με τα παιδιά και ρίχνουν άπλετο φως στο αποτρόπαιο φαινόμενο. 
Η παράσταση και η παρουσία του θεάτρου στο σχολείο είναι ένα γεγονός πολυσήμαντο.

1. Η ίδια η παράσταση δίνει στα παιδιά έντονα ερεθίσματα και τα ευαισθητοποιεί ώστε να αμυνθούν για τον εαυτό τους και για τον υλικό τους κύκλο των συμμαθητών.

2. Δίνει αφορμές στην εκπαιδευτική κοινότητα τους σχολείου (Διεύθυνση, Καθηγητές και μαθητές) να έχουν ένα συνεχή διάλογο και προβληματισμό πάνω στο αποτρόπαιο αυτό φαινόμενο.

Κείμενο- Σκηνοθεσία : Νίκος Καμτσης
Σκηνικό-Κοστούμια Μίκα Παπαναγου
Μουσική Κώστας Χαριτάτος
Βίντεο Αντώνης Κουκουβελας
Παίζουν οι ηθοποιοί
Τατιάνα Αρκου, Θοδωρής Ελευθεριάδης, Τρύφων Μπάρκας, Νικος Μυλωνόπουλος, Ναταλι Φλουρη.
Η παράσταση είναι ειδικά δομημένη έτσι ώστε να διακόπτεται στα καίρια σημεία και ο σκηνοθέτης που είναι πάντα παρών αναπτύσσει μια συζήτηση με τα παιδιά του σχολείου ώστε να συνειδητοποιήσουν τα χαρακτηριστικά του Bullying και της κάθε μορφής βίας και να ευαισθητοποιηθούν. Για τον ίδιο λόγο οι δύο οργανισμοί έχουν εκδώσει και ένα βιβλίο με τίτλο 'Οδηγός επιβίωσης στο Bullying" το οποίο αφήνουν στο σχολείο για περαιτέρω δουλειά μεταξύ καθηγητών και μαθητών. 

 

 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker