ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
On airEΛΕΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 10:00 - 13:00
Listen live on kiss

"Summer of 69" της Ελβίρας Βουδούρη

Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
ΕΛΒΙΡΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Τι εννοεί ο ποιητής;

Όπου ποιητής, βλέπε στιχουργός, γιατί θα ασχοληθούμε με τραγούδια που έχουν ένα κρυφό ή και κάποιες φορές πιο φανερό σεξουαλικό υπονοούμενο.

Και θα ξεκινήσω από αυτό που είναι πιο πιθανό να έχεις φανταστεί, ότι έχει ένα διφορούμενο τίτλο.

Ποιος δεν έχει χορέψει και σιγοτραγουδήσει το “Summer of ’69” του Bryan Adams, θεωρώντας ότι είναι ένα φαινομενικά νοσταλγικό τραγούδι στο οποίο ο Bryan μας τραγουδά για την πρώτη του κιθάρα, την πρώτη του σχέση και το καλοκαίρι του ’69.
Και μπορεί στους στίχους να αναφέρονται όλα τα παραπάνω, αλλά ο ίδιος ο Bryan δηλώνει, ότι το καλοκαίρι του ’69 δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για αυτόν και παραδέχεται, ότι ο εν λόγω αριθμός είναι όντως αναφορά στην αντίστοιχη ερωτική στάση.

Παραμένοντας στο ίδιο μουσικό ύφος θα σου θυμίσω το “Ι Just died in your arms tonight” από τους Cutting Crew.

Στο πρώτο άκουσμα του θεωρείς, ότι είναι ένα «αθώο» ποπ τραγούδι που μιλάει για την αγάπη.
Τον τίτλο όμως τον εμπνεύστηκε ο τραγουδιστής των Cutting Crew, ενώ βρισκόταν στο κρεβάτι με την κοπέλα του.
Και στην πραγματικότητα το “Ι Just died in your arms tonight” είναι μια ερμηνεία του γαλλικού όρου “Le petit mort”, που ενώ κυριολεκτικά σημαίνει «μικρός θάνατος», μεταφορικά χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη σεξουαλική κορύφωση.

Και ενώ είναι πολλά τα τραγούδια, που έχουν αρκετά σεξουαλικά υπονοούμενα μέσα στους στίχους τους, θα κλείσω με αυτό, που εγώ προσωπικά δεν είχα «προσέξει» και τόσο καλά.

“Sledgehammer” από τον Peter Gabriel.
Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Gabriel στην οποία, εκτός από τη βαριοπούλα, αναφέρονται και πολλά, φαινομενικά τυχαία αντικείμενα, τα οποία όμως παραπέμπουν σε ένα φαλλικό πρότυπο.
Όταν ο Peter Gabriel ερωτήθηκε για αυτή την επιλογή στους στίχους, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις υποψίες πολλών, λέγοντας ότι όπως μια βαριοπούλα σπάει ένα τοίχο, έτσι και το σεξ μπορεί να σπάσει τα εμπόδια/φραγμούς, εκεί που οι άλλες μορφές επικοινωνίας μπορεί να έχουν αποτύχει.

Ηθικό δίδαγμα; 
Δεν πρέπει να βγάζουμε πάντα τα συμπεράσματά μας από την πρώτη ματιά ή στη προκειμένη περίπτωση από το πρώτο άκουσμα ;)

 

H Ελβίρα Βουδούρη  στο Πρωινό στον Kiss με την Κική Μηλίδου και τον Άκη Αναστασιάδη, καθημερινά 07:00 - 10:00 (από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή) στον Kiss Fm 92,9.

 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker