kiss-logo
On airKiss Music Non Stop, με 55 λεπτά 90s to Now κάθε ώρα 00:00 - 23:50
Listen live on kiss

O Paul McCartney μηνύει την Sony για τα δικαιώματα των Beatles

Ο Paul McCartney έχει καταθέσει μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο κατά της Sony/ATV, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει την πνευματική ιδιοκτησία τραγουδιών...
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Ο Paul McCartney έχει καταθέσει μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο κατά της Sony/ATV, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει την πνευματική ιδιοκτησία μερικών τραγουδιών που έγραψε με τους Beatles.

Ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός ελπίζει να ανακτήσει τα πνευματικά δικαιώματα του σε τίτλους σπουδαίων τραγουδιών όπως το "Yesterday," το "Hey Jude" και το "The Long and Winding Road" τον Οκτώβριο του 2018.

Ο βασικός λόγος της αντιδικίας σχετίζεται με την επιλογή που είχαν κάνει ο McCartney και ο John Lennon να εκχωρήσουν τα πνευματικά δικαιώματα για μερικά από τα τραγούδια που έγραψαν μεταξύ του 1962 και του 1971, σε διάφορους εκδότες. Ως αποτέλεσμα, μια σειρά από τραγούδια βρέθηκαν να ανήκουν στην ATV. Στα τέλη του 1984, ο Αυστραλός δισεκατομμυριούχος Robert Holmes αποφάσισε να διαθέσει τα δικαιώματα των τραγουδιών προς πώληση. Ο McCartney είχε τότε μιλήσει στον καλό του φίλο Michael Jackson, σχετικά με την προσοδοφόρα επιχείρηση της αγοράς των δικαιωμάτων και έτσι προχώρησαν στη δημιουργία της Sony/ATV από κοινού. Η αξία της Sony/ATV ανερχόταν στα δυο εκατομμύρια δολάρια το 2014, ενώ αργότερα οι κληρονόμοι του βασιλιά της ποπ, πούλησαν ξανά το μερίδιό τους στην Sony.

Ο McCartney έχει υποβάλει αρκετές αγωγές από το 2008 μέχρι σήμερα στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ώστε να κατοχυρώσει το copyright των συνθέσεων με τους γραφειοκρατικούς νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Hollywood Reporter, ο πρώην Beatle προσβλέπει σε μια «αναγνωριστική απόφαση», ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει ότι η εκδίκαση της υπόθεσης δεν θα παραταθεί εκ νέου.

Το 2018 συμπληρώνονται 56 χρόνια από την εποχή που ο Lennon και ο McCartney ξεκίνησαν να γράφουν τα πρώτα τους τραγούδια το 1962.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι την ίδια πρακτική εναντίων της Sony/ATV είχαν ακολουθήσει και οι Duran Duran τον προηγούμενο χρόνο.

 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker