kiss-logo
On airKiss Music Non Stop, με 55 λεπτά 90s to Now κάθε ώρα 21:00 - 23:50
Listen live on kiss

"Η αιώνια λιακάδα ενός μουσικού μυαλού" του Γιώργου Παπατριανταφύλλου

Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Το πώς βλέπουμε τη ζωή είναι ανάλογο του πώς σκεφτόμαστε στη ζωή.

Η Ψυχολογία αναφέρει πως  “ Ζούμε όπως σκεφτόμαστε “.
 
Ένα από τα βασικά οχήματα της θετικής μας διάθεσης είναι η μουσική.
 
Μας βοηθά να σκεφτούμε πιο “καθαρά”, πιο λαμπερά, να διεισδύσουμε μέσα σε αυτήν και να δώσουμε στις στιγμές μας τις εικόνες και τα συναισθήματα που η μουσική μας δημιουργεί.
 
Πόσες φορές στο άκουσμα συγκεκριμένου ή συγκεκριμένων τραγουδιών δεν αισθανόμαστε να αλλάζει η διάθεση μας, να ταυτίζουμε το τραγούδι με συγκεκριμένες εικόνες και μέσα μας να πυροδοτούνται ευχάριστες σκέψεις βελτιώνοντας αισθητά όχι μόνο την ψυχολογία μας αλλά και τη σωματική μας υγεία.
 
Σκεφτείτε πως σε συγκεκριμένες δραστηριότητες μας, επιλέγουμε συγκεκριμένα τραγούδια π.χ ένα ζευγάρι στο γάμο του, όταν σκεφτόμαστε, όταν διαβάζουμε, σε σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Αντιστρόφως ανάλογο είναι το συναίσθημα το οποίο μας κατακλύζει, όταν ακούμε κάποιο τραγούδι το οποίο μας ωθεί στο να δημιουργήσουμε ένα νέο - έστω και στιγμιαία - περιβάλλον σα να “φεύγουμε” απο αυτό το οποίο εκείνη τη στιγμή ζούμε και να “μπαίνουμε” όπως λένε και οι φίλοι μας, στον κόσμο μας.
 
Ακόμα σκεφτείτε πόσες φορές δεν έχουμε αφήσει όποια άλλη δραστηριότητα, για να χορέψουμε ή να κινηθούμε στο ρυθμό ενός αγαπημένου τραγουδιού.
 
Η μουσική επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας, γιατί επηρεάζει τον εγκέφαλο μας και τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε.
 
Αναρίθμητα άρθρα, μελέτες, εισηγήσεις αναφέρονται στη σπουδαιότητα της μουσικής και τις ευεργετικές της επιδράσεις στην ψυχική και σωματική μας υγεία.
 
Πρόσφατα το National Geographic παρουσίασε ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ εξηγώντας με απλό, πλήν όμως επιστημονικό τρόπο την αναγκαιότητα της μουσικής στην καθημερινότητα μας .
 
Στο ντοκιμαντέρ ένας εκ των πρωταγωνιστών είναι ο Sting ο διάσημος καλλιτέχνης o οποίος έγραψε ιστορία με τους Police και τις τελευταίες δεκαετίες μόνος του.
 
Mπορείτε να δείτε ένα μικρό απόσπασμα στο video που ακολουθεί:
 
 
Οι επιστήμονες μελέτησαν με ειδικό εγκεφαλογράφο τις εγκεφαλικές κινήσεις του Sting, όταν συνθέτει αλλά και όταν δημιουργεί μουσική.
Η εξέταση έδειξε πως ενεργοποιούνται τα “καλύτερα” και πιo δημιουργικά εγκεφαλικά κύτταρα, αυτά τα οποία είναι υπεύθυνα για την καινοτομία, την τέχνη, τον πολιτισμό.
Και όχι απλά ενεργοποιούνται αλλά και αναπτύσσονται κάθε φορά που ο καλλιτέχνης δημιουργεί.
 
Σε αντίστοιχες εξετάσεις οι άνθρωποι οι οποίοι μελετήθηκαν, όταν άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική παρουσίαζαν βελτίωση της ψυχολογίας τους, γαλήνη και ηρεμία .
 
Η επιστημονική εξήγηση είναι πως η μουσική βοηθά την δημιουργία ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μίας χημικής ουσίας η οποία είναι “υπεύθυνη” για την καλή και θετική διάθεση.
 
Μουσική, λοιπόν, πάντα και παντού για να έχουμε καλή υγεία, ψυχική και σωματική και ισορροπία στη ζωή μας.
 
Μουσική, γιατί είναι η μεγάλη μας Αγάπη, η σταθερή συνήθεια μας, η ζωή μας.

 

Aκούστε το Γιώργο Παπατριανταφύλλου, καθημερινά 16:00 - 19:00 (από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή) στον Kiss Fm 92,9.

 

Image by Chris Waits

 
PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker