kiss-logo
On airΚΩΣΤΑΣ ΣΙΤΟΠΟΥΛΟΣ 05:00 - 07:00
Listen live on kiss

Στην Α' προβολή της ταινίας "Πράσινο Βιβλίο"

Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Ο 92,9 Kiss παρουσίασε σε πρώτη και αποκλειστική προβολή την υποψήφια για 5 Χρυσές Σφαίρες ταινία  Green Book ( Το Πράσινο Βιβλίο ).
 
Πολλές φορές διαπιστώνεις με ικανοποίηση, πως η επιλογή σου να δεις μία ταινία είναι ανώτερη των προσδοκιών σου. 
 
Το Green Book μεταφέρει τόσα πολλά μηνύματα, ενώ παράλληλα απολαμβάνεις ερμηνείες  υψηλού επιπέδου.
Είναι τόσο "γεμάτη" ταινία, η οποία πληρεί ακριβώς την υπερκάλυψη των προσδοκιών .
 
Ένας άνθρωπος της νύχτας, Ιταλικής καταγωγής ( τον οποίο υποδύεται ο Βίγκο Μόρτενσεν -  γνωστός ως ο "Άραγκορν" στον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" )  με πίστη στην οικογένεια του, αλλά χωρίς ιδιαιτέρως φιλικά αισθήματα για την κοινότητα των αφροαμερικανών, αναζητώντας εργασία, δέχεται να γίνει ο οδηγός ενός αφροαμερικανού μουσικού (τον οποίο υποδύεται ο Μαχερσαλά Αλί, γνωστός για τους ρόλους του στο "House Of Cards", "Hunger Games", "Moonlight", όπου για τον ρόλο του κέρδισε το όσκαρ β'ανδρικού ρόλου ) και να τον μεταφέρει από πόλη σε πόλη στον Αμερικάνικο Νότο στη δεκαετία του "60, όπου o μουσικός ως πιανίστας παίζει σε διάσημα κέντρα της εποχής μπροστά σε κοινό πλουσίων .
 
Μεταξύ των δύο συνεργατών αναπτύσσεται μία ιδιότυπη φιλία, μέσα από την οποία ο οδηγός πείθει το μουσικό για την απόλαυση που βρίσκεται μέσα στις απλές αυθόρμητες συνήθειες, όπως το να τρώς κοτόπουλο με τα χέρια και ο μουσικός πείθει τον οδηγό του, πως η ευπρέπεια και η υπομονή κερδίζουν πάντα.
 
Ο ένας στηρίζει τον άλλο και καταλήγουν να μοιράζονται τις πανανθρώπινες αξίες της ισότητας, της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας.
 

Ως θεατής διαπίστωσα πόσα λίγα γνωρίζω για το θέμα της ρατσιστικής βίας, ενώ παραδόξως είχα την εντύπωση πώς γνώριζα πολλά περισσότερα.
Πιστεύω, πως αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της ταινίας.
Με τρόπο απλό , κατανοητό , πειστικό και πάνω απ'όλα παραστατικό μας μετέφερε τη φρικτή αντιμετώπιση, που είχαν οι αφροαμερικανοί απο τους λευκούς μέσα απο την παραδοξότητα του καλλιτεχνικού ή όποιου άλλου μεγαλείου μπορεί αυτοί οι αφροαμερικανοί να έφεραν.
Στην ταινία Green Book ο αφροαμερικανός μουσικός γινόταν δεκτός με ενθουσιασμό για την καλλιτεχνική του ιδιοφυία, τα κοινά των λευκών χειροκροτούσαν ασταμάτητα μετά απο την κάθε του εμφάνιση, ενώ λίγα λεπτά μετά ή πρίν δεν του επέτρεπαν να πάει στην κοινή τουαλέτα ή να απολαύσει το δείπνο του μαζί τους, λόγω των σκληρών και απολίτιστων κανόνων που θέσπιζαν οι πολιτείες του νότου πρός τους μη λευκούς.
 
Ιδιαίτερο στοιχείο της ταινίας, το ευπρεπές και λεπτό χιούμορ, το οποίο μέσα από τη φινέτσα και των δύο πρωταγωνιστών ισορροπεί ευχάριστα τα ανάμεικτα συναισθήματα.
 
Όμορφη μουσική, εξαιρετική αισθητική, πολύ ωραία φωτογραφία, ευρηματική σκηνοθεσία και θαυμάσιες ερμηνείες απο τις οποίες δεν πρέπει να εξαιρέσουμε της Λίντα Καρντελίνι ως συζύγου του οδηγού ( Βίγκο Μόρντενσεν ) 
 
Μία υπέροχη ταινία, που κατά τη δική μου εκτίμηση, δεν έχει σημεία στα οποία να υστερεί αντιθέτως αφήνει όμορφη , γλυκιά αίσθηση και μεταφέρει αισιόδοξα μηνύματα.
Από την Πέμπτη 03 Ιανουρίου στους κινηματογράφους από τη ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜΣ.
 
Aκούστε το Γιώργο Παπατριανταφύλλου, καθημερινά 16:00 - 19:00 (από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή) στον 92,9 Kiss.
PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker