kiss-logo
Now playingLOVE AGAIN DUA LIPA
On airΚΩΣΤΑΣ ΣΙΤΟΠΟΥΛΟΣ 05:00 - 07:00
Listen live on kiss

Είδαμε το φιλμ/ντοκιμαντέρ των Coldplay “A Head Full Of Dreams”

Μια αληθινή ιστορία φίλων που αγαπούν τη μουσική
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
ΝΙΚΟΣ ΖΩΗΣ

Τι είναι η φιλία;
Πώς ορίζεται στις μέρες μας;
Τι θα μπορούσε να ενώσει πέντε ανθρώπους και να τους κρατήσει για πάντα μαζί;
Πρέπει να υπάρχει ένα κοινό σημείο, τόσο ισχυρό, που να μη μπορεί καμία σκέψη να μπει ανάμεσα.
Και στην προκειμένη περίπτωση είναι η αγάπη για τη μουσική.
Η αγάπη για τη δημιουργία και ένας κοινός στόχος: Να γίνουν η μεγαλύτερη μπάντα στον πλανήτη.

Οι Coldplay, μετά το τέλος της περιοδείας τους, δημιούργησαν το φιλμ/ντοκιμαντέρ “A Head Full Of Dreams” που την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, για μία νύχτα μόνο, προβλήθηκε σε 70 χώρες!
Δημιουργός και σκηνοθέτης είναι ο Mat Whitecross. Ο Mat ήταν εκεί μαζί τους από την πρώτη πρόβα που έκαναν και διαθέτει υλικό χιλιάδων ωρών.
Πώς συνέβη αυτό όμως και γιατί;

Οι Chris Martin (τραγουδιστής, πιανίστας) , Johnny Buckland (κιθαρίστας) , Guy Berryman (μπασίστας) , Will Champion (drummer) αλλά και ο Phil Harvey (το πέμπτο μέλος των Coldplay, όμως αφανής ήρωας!) συναντήθηκαν στο UCL (University College London).
Εκεί μέσα της δεκαετίας ’90 βρέθηκαν όλοι για να σπουδάσουν μουσική και να δημιουργήσουν ο καθένας το δικό του group.
Έγιναν φίλοι στο κολλέγιο και για ένα χρόνο περίπου, διασκέδαζαν, παράλληλα με τις σπουδές τους, όπως κάθε φοιτητής, δεν είχαν μιλήσει ποτέ για τη δημιουργία ενός group και δεν είχαν ιδέα, τί τους επιφυλάσσει το μέλλον.
Ο Mat Whitecross (δημιουργός του ντοκιμαντέρ και κινηματογραφιστής των Coldplay σε όλη την καριέρα τους) ήταν αυτός, που εμφανιζόταν παντού με την κάμερα του πατέρα του, κρατώντας υλικό από τα πάρτι και τις συναντήσεις τους.

 

Το story έχει ως εξής: ο Chris ήταν πάντα ο χαμογελαστός φίλος με την κιθάρα που τους διασκέδαζε και είχε μόνιμα στο μυαλό του να βρει συνεργάτες.
Σε ένα σπίτι μια μέρα άκουσε τον Johnny να παίζει και του λέει, "Να κάνουμε ένα group;"
Εκεί ήταν, που χρειαζόταν μπάσο και απλά πήγε μαζί τους και ο Guy.
O Will, δεν είχε ιδέα από drums, αλλά επειδή χρειαζόταν κάποιον για να κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε pub στο Camden του Λονδίνου, σκέφτηκε να τους βοηθήσει.
Ο Phil, ήταν εκεί μαζί τους και τους άκουγε σε κάθε πρόβα, κολλητός με τον Chris στο κολλέγιο.
Κι όλες αυτές τις συναντήσεις, ο Mat τις κινηματογραφούσε γιατί γελούσαν, περνούσαν καλά και ήθελε απλά το αρχείο για να το θυμούνται στο μέλλον, σαν φίλοι.
Σαν μία φοιτητική ανάμνηση!

Τόσο απλά έγινε!
Τόσο απλά δημιουργήθηκαν οι Coldplay.  Μέσα από μία παρέα φίλων.
Ο 5ος της παρέας (o Phil) ήταν αυτός που θα παρατούσε στη συνέχεια το κολλέγιο για να χρηματοδοτήσει τις πρώτες ηχογραφήσεις τους αλλά και αν γίνει ο μάνατζερ, που ήθελαν για να μπορέσουν να υπογράψουν το πρώτο τους συμβόλαιο.
Η στιγμή που κατάλαβαν, ότι κάτι μεγάλο θα συμβεί, ήταν όταν το μουσικό περιοδικό NME, το 1999, τους καταχώρησε στα ‘ανυπόγραφα’ group που κάποιος πρέπει να προσέξει και να ακούσει τη νέα χρονιά.

 

Το πρώτο τους album “Parachutes”, πούλησε εκατομμύρια album παγκοσμίως και τους τοποθέτησε αυτόματα το 2000 σε ένα από τα κορυφαία Βρετανικά group.
Από τότε ο Chris, o Johnny, o Will, o Guy, o Phil έβαλαν σκοπό να γράφουν συνεχώς καινούργια μουσική, γιατί αυτό τους άρεσε και σε κάθε τους προσπάθεια, είναι να ανεβάζουν τον πήχη ολοένα πιο ψηλά. Θεωρούν, ότι το καλύτερο album της καριέρας τους, συνδυάζοντας και μία άκρως επιτυχημένη περιοδεία, είναι το τελευταίο τους “A Head Full Of Dreams”.
Το ηχογράφησαν και το δημιουργήσαν με τα πιο υψηλά στάνταρ, ακριβώς όπως εκείνοι τα έθεσαν.
Την περιοδεία παρακολούθησαν περίπου 5,5 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως και είναι η μεγαλύτερη τους μέχρι στιγμής.

Οι Coldplay ανήκουν ήδη στο πάνθεον των μεγαλύτερων Βρετανικών group όλων των εποχών, με 107 βραβεία στο ενεργητικό τους, έχοντας πουλήσει πάνω από 100.000.000 album!

Για να δείτε, πώς μία παρέα φίλων, αν το βάλει σκοπό, καταφέρνει το ακατόρθωτο, δεν έχετε παρά να δείτε το “A Head Full Of Dreams film”.
Κυκλοφορεί μαζί με το νέο τους album “Live in Buenos Aires” στις 7 Δεκεμβρίου, σε ειδική έκδοση με 2 DVD.

 

Aκούστε το Νίκο Ζώη, καθημερινά 13:00 - 16:00 (από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή) στον 92,9 Kiss.

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker