kiss-logo
Now playingWON'T FORGET YOU SHOUSE
On airΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΜΠΑΝΟΣ 10:00 - 12:00
Listen live on kiss

Εντυπώσεις από την παράσταση "Φεγγίτης" του Γιώργου Παπατριανταφύλλου

Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Ο ΦΕΓΓΙΤΗΣ ανοίγει παράθυρο στην Αληθινή Αγάπη.
 
Με τον 92,9 Kiss παρακολούθησα τη θεατρική παράσταση "Φεγγίτης"  την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στο θέατρο Εμπορικόν.
 
Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και πρωταγωνιστούν οι  Δημήτρης Καταλειφός, Λουκία Μιχαλοπούλου και Μιχάλης Πανάδης.
 
Το σενάριο έχει βασιστεί στο  πολυβραβευμένο έργο «Φεγγίτης» (Skylight) του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη Sir David Hare.
 
Όταν παρακολουθώ μία ταινία ή ένα θεατρικό ή όποιο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γεγονός τόσο πρίν όσον και κυρίως μετά, αναζητώ κάθε πληροφορία γι'αυτό που παρακολούθησα, γιατί εκτιμώ πως οι πληροφορίες που θα συγκεντρώσω, θα συνθέσουν το πάζλ των προσωπικοτήτων των συντελεστών και θα δώσω ερμηνείες σε πολλές απο τις εκφράσεις τους, τον ψυχισμό τους, αλλά και θα ανακαλύψω στοιχεία ταύτισης μου με το γεγονός και τους πρωταγωνιστές του.
 
Ο David Hare έχει βραβευτεί πολλές φορές, αλλά δυο από τις ταινίες στις οποιες έγραψε το σενάριο, σημείωσαν παγκόσμια επιτυχία.
Πρόκειται για τις ταινίες The Hours ( 2002 ) με τις Νικόλ Κιντμαν- Τζούλιαν Μούρ - Μέριλ Στρήπ και The Reader ( 2008 ) με τον Ρέιφ Φάινς και την Κέιτ Γουίνσλετ.
 
Η εσωτερικότητα, που διακρίνει και τις δύο αυτές ταινίες, είναι εμφανής και στο ΦΕΓΓΙΤΗ .
 
Μία σχέση ενός άνδρα, ο οποίος κατά τη διάρκεια του γάμου του είχε παράλληλα σχέση και μία άλλη γυναίκα.
Η σύζυγος του έφυγε απο τη ζωή και ένα χρόνο μετά αυτός συναντά τη γυναίκα με την οποία αισθάνεται να τους συνδέουν πολλά.
 
Η γυναίκα αυτή όταν χώρισαν άλλαξε τη ζωή της, διορίστηκε εκπαιδευτικός και αφοσιώθηκε στα καθήκοντα της.
 
Πόσο πολύ μπορεί ένας άνθρωπος να αγαπά;
Τι μπορεί να θυσιάσει κάποιος για την αγάπη; Ίσως και την ίδια την αγάπη .
 
Το έργο φτάνει βαθιά στον ψυχισμό των δύο χαρακτήρων, για να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα γύρω απο την αληθινή αγάπη, την αιώνια πίστη, το γάμο, αλλά παράλληλα- και αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση- στο να παρουσιάσει τους δύο κόσμους της ίδιας σχέσης.

Η ειλικρίνεια και η αναζήτηση, η συνειδητότητα και η αστάθεια.

 
Η γυναίκα, που δεν "φωνάζει", αλλά ζει με την αγάπη, πονά και ξέρει καλά, πως η απόφαση της ήταν η σωστή.
Κρατά μέσα της τα πιο πολύτιμα στοιχεία της σχέσης, που σημάδεψε τη ζωή της .
 
Ο άνδρας ψάχνει στην ψυχή του.
Τί μπορεί να μην πήγε καλά; 
Oι σκέψεις μπερδεύονται τα συναισθήματα, μπερδεύονται και συνεπώς και οι καταστάσεις της ζωής του.
 
Το έργο ξεκινά με την επίσκεψη στο σπίτι της γυναίκας του 18χρονου γιου του άνδρα, ο οποίος δίνει μία αίσθηση ενός κρυφού πλήν ειλικρινούς πάθους για τη συντροφιά και την καθαρή σχέση με τη γυναίκα.
 
Ο Δημήτρης Καταλειφός καταξιωμένος ηθοποιός - σκηνοθέτης, δάσκαλος υποκριτικής και παραλίγο δικηγόρος, αφού σπούδασε νομικά, ξέρει να οδηγεί το θεατή σε πνευματική κατάδυση, είναι υποδειγματικός στο να αποδίδει την εσωτερικότητα των ρόλων του και απολαμβάνεις να τον παρακολουθείς.
 
Η Λουκία Μιχαλοπούλου είναι βραβευμένη με το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" για το ρόλο της ως Χίλντε στο έργο του Ίψεν "Η κυρία απο τη θάλασσα ", το πιο μεταφυσικό έργο του Ίψεν, με τη Χίλντε να ακροβατεί ανάμεσα στην ήρεμη οικογενειακή ζωή και στο κυνήγι της περιπέτειας.
Εξαίρετη στο ρόλο της στην παράσταση που παρακολουθήσαμε, φωτίζοντας την πραγματική πλευρά της γυναίκας, που ξέρει να θυσιάζει, που ξέρει να αγαπά και τον κόσμο και τον άνδρα, που επέλεξε να είναι μαζί του.
 
Ο Μιχάλης Πανάδης, που έχει παίξει κλασικούς ρόλους, αποδίδει καταπληκτικά το ρόλο του νέου, που έχει δυνατά αισθήματα. Αισθήματα, για τα οποία μπορεί να φτάσει πολύ μακριά.
 
Ο ΦΕΓΓΙΤΗΣ είναι ένα υπέροχο έργο, το οποίο εμένα με καθήλωσε.
Απόλαυσα τους χαρακτήρες, σκέφτηκα πολύ και "είδα" κάποια πράγματα στην Αγάπη, που έως τώρα ίσως μου διέφευγαν ή στην πραγματικότητα άφηνα να μου διαφεύγουν, γιατί με εξυπηρετούσε αυτή η κατάσταση. Είναι μια κατάσταση βολική,  όμως απέναντί μας έχουμε ανθρώπους, που ίσως αγαπούν μέχρι το τέλος .
 
Το έργο "Φεγγίτης"  παρουσιάζεται στο Θέατρο Εμπορικόν (Σαρρή 11, Αθήνα)
Τηλέφωνο : 210 3211750. Κρατήσεις – αγορά εισιτηρίων: Ticket365.gr – Viva.gr

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση : "Φεγγίτης" του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη 

 
 
Aκούστε το Γιώργο Παπατριανταφύλλου, καθημερινά 16:00 - 19:00 (από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή) στον 92,9 Kiss.
PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker