kiss-logo
Now playingYOU TWOFACE
On airΚΙΚΗ ΜΗΛΙΔΟΥ 12:00 - 15:00
Listen live on kiss

Kiss Πρώτη Προβολή: Η Καλύτερη Στιγμή Τους

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όσους εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας στο Guest List...
Text Size:
  • A
  • A
  • A
By
KISS 929

Ο Kiss 92,9 και η Odeon σας προσκαλούν στην πρώτη προβολή της ταινίας Η Καλύτερη Στιγμή Τους (Their Finest)

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 19:30 στο Odeon Starcity (Λεωφόρος Συγγρού 111, Νέος Κόσμος)

Πρωταγωνιστούν: Τζέμα Άρτερτον, Σαμ Κλάφλιν, Μπιλ Νάι.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όσους εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας στο Guest List την Τρίτη 4 Απριλίου μέσω του σάιτ μας στην ενότητα Win On Kiss - (ΕΔΩ).

 

Η Καλύτερη Στιγμή Τους (Their Finest)

Από την καταξιωμένη σκηνοθέτιδα των «Μία Κάποια Εκπαίδευση» και «Μια Μέρα», Λόνε Σέρφιγκ, έρχεται μία ταινία κομψοτέχνημα, με τους Τζέμα ΆρτερτονΣαμ Κλάφλιν και Μπιλ Νάϊ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 

Σύνοψη

1940, Λονδίνο, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Με το ηθικό της χώρας να βρίσκεται στα πρόθυρα του εκμηδενισμού, η Κάτριν (Τζέμα Άρτερτον), μία άπειρη σεναριογράφος, μαζί με ένα επίσης άπειρο κινηματογραφικό συνεργείο, δουλεύουν κάτω από τα πυρά του πολέμου προκειμένου να φτιάξουν μία ταινία που θα ανυψώσει το πεσμένο ηθικό του λαού, αλλά και θα εμπνεύσει την Αμερική να προσφέρει τη βοήθειά της. Μία πνευματώδης, ρομαντική και συγκινητική ιστορία μίας νεαρής γυναίκας που καταφέρνει να βρει τον δρόμο και τη φωνή της κατά τη διάρκεια ενός φρικτού πολέμου.

Μία ευτυχής σύμπτωση

Αν και το ομότιτλο βιβλίο της Λίζα Έβανς ήταν υποψήφιο για το λογοτεχνικό βραβείο Orange το 2009, οπότε και πρωτοκυκλοφόρησε, τελικά λησμονήθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Όταν το ανακάλυψαν οι δύο εκ των μεγαλύτερων παραγωγών στην Αγγλία, η μοίρα του άλλαξε ραγδαία. Η παραγωγός Αμάντα Πόζι είχε ξεκινήσει την καριέρα της στον χώρο του κινηματογράφου, δουλεύοντας για τον Στίβεν Γούλι και γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία με την ταινία «Μία Κάποια Εκπαίδευση». Ο Γούλι, έχοντας πλέον καταξιωθεί στον χώρο με τις ταινίες «Κάρολ» και «Το Παιχνίδι των Λυγμών», ήταν γνωστός λάτρης των ιστορικών ταινιών με θέμα το Λονδίνο. Το πάθος και των δύο για το συγκεκριμένο βιβλίο, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.

«Αγάπησα πάρα πολύ το συγκεκριμένο βιβλίο. Και όταν αποφάσισα να διεκδικήσω τα πνευματικά του δικαιώματα, ανακάλυψα ότι τα διεκδικούσε ήδη η Αμάντα», θυμάται χαρακτηριστικά ο Γούλι.

«Είχα ήδη διαβάσει τα δύο προηγούμενα βιβλία της Έβανς και με είχαν συνεπάρει με τον περιγραφικό τους πλούτο και την ανάλυση στους χαρακτήρες. Επιπλέον, το συγκεκριμένο βιβλίο αναφερόταν σε μια ιστορική στιγμή της χώρας που δεν έχει μεταφερθεί συχνά στον κινηματογράφο. Οπότε, όταν μου τηλεφώνησε ο Στίβεν και μου πρότεινε να κάνουμε την ταινία μαζί, σκέφτηκα ότι αυτό ήταν μια ευτυχής σύμπτωση», σχολιάζει η Πόζι.

Στο βιβλίο της Έβανς υπάρχουν τρεις βασικοί χαρακτήρες: η Κάτριν, ο Άμπροουζ και η Έντιθ. Την τελευταία δεν θα τη συναντήσουμε στην ταινία γιατί, όπως εξηγεί ο Γούλι, ήθελε να επικεντρωθεί στην Κάτριν. Προκειμένου να γίνει αυτό, έπρεπε να γίνουν ορισμένες «θυσίες». «Ενώ φτιάξαμε πολύ προσεκτικά τους χαρακτήρες του βιβλίου, αποφασίσαμε ότι η ουσία του βρίσκεται στη ζωή της Κατρίν και τη σχέση της με τον Μπάκλι. Έτσι, έπρεπε να αφήσουμε στην άκρη τον χαρακτήρα της Έντιθ και αυτό κάναμε», σχολιάζει ο Γούλι.

«Ένα ακόμη βασικό στοιχείο της ταινίας που την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες είναι ότι οι περισσότερες ταινίες που αναφέρονται σε πολέμους, έχουν ως πρωταγωνιστές άντρες. Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Πρόκειται για μια ταινία-φόρο τιμής στη γυναικεία τόλμη και το πώς ήταν να τα βγάζουν πέρα μέσα σε μια κοινωνία τόσο ανδροκρατούμενη», λέει η Πόζι.

Κινηματογράφος, πόλεμος και γυναικεία χειραφέτηση

Το πάθος και η γνώση του παραγωγού Στίβεν Γούλι σε οτιδήποτε αφορά σε ταινίες από εκείνη την εποχή, αποτέλεσαν για το φιλμ τα στοιχεία εκείνα που το οδήγησαν στην καλλιτεχνική αρτιότητα.

«Η ταινία αφηγείται μία ιστορία μέσα στην κυρίως ιστορία, σχετικά με τη διάσωση τραυματισμένων στρατιωτών στη Δουνκέρκη. Υπήρχε μία κοινωνική ευθύνη εκείνη την εποχή να λέγονται ιστορίες σχετικές με πραγματικούς αλλά «αόρατους» ανθρώπους και αυτό είναι που το κάνει τόσο ενδιαφέρον. Νέοι σκηνοθέτες της εποχής έφτιαχναν ταινίες για καθημερινούς ανθρώπους που ξαφνικά γίνονταν ήρωες εξαιτίας του πολέμου. Και κάπως έτσι, σιγά σιγά, γυναίκες συγγραφείς, σαν την Νταϊάνα Μόργκαν, στον χαρακτήρα της οποίας έχει βασιστεί και η Κατρίν, άρχισαν να γίνονται γνωστές», σχολιάζει ο Γούλι.

Μία από τις πιο συγκλονιστικές πτυχές της ταινίας είναι η ειλικρινής εκτίμηση της κινηματογραφικής τέχνης, της ομαδικής εμπειρίας που δημιουργείται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Αυτό που κάνει την εμπειρία ακόμη πιο δυνατή είναι ότι, στην εποχή που αναφέρεται το φιλμ, η Αγγλία είχε μεγάλη ανάγκη για κινηματογράφο.

Η σκηνοθέτις Λόνε Σέρφιγκ τονίζει: «Σημαίνει πολλά για εμάς τους σκηνοθέτες να κάνουμε μία ταινία για μια περίοδο τόσο σημαντική για τον κινηματογράφο. Έτσι ώστε να θυμόμαστε γιατί περνάμε όλη μας την ενήλικη ζωή δημιουργώντας ταινίες και όχι, ας πούμε, γιατρεύοντας κόσμο. Πρέπει να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε αυτή τη δουλειά, ακόμη κι αν υπάρχουν μέρες που γελάμε για 16 συνεχόμενες ώρες».

«Θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στον κόσμο το πόσο υπέροχο είναι να κάθεσαι μέσα σε μια κινηματογραφική αίθουσα και να παρακολουθείς μια ταινία», συνεχίζει η Σέρφιγκ. «Αγαπώ πάρα πολύ τον κόσμο του κινηματογράφου και με αυτήν την ταινία αποτείνω έναν φόρο τιμής σε αυτόν. Πίσω από τους ξέγνοιαστους διαλόγους των πρωταγωνιστών κρύβεται πάντα ο φόβος ότι αυτή η μέρα που δουλεύουν μπορεί να είναι η τελευταία μέρα τους, ενώ παράλληλα γνωρίζουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ταινία που γυρίζουν στο να κερδηθεί ο πόλεμος».

Η Αμάντα Πόζι παραμένει αισιόδοξη στο ότι η συγκεκριμένη ταινία μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον κόσμο και να λειτουργήσει υπενθυμιστικά για το πόσο συγκλονιστική εμπειρία είναι το σινεμά. «Η ταινία είναι ένας εορτασμός για τη σημαντικότητα του σινεμά και το πώς επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων. Δεν χρειάζεται να είναι ένα βαρύ ντοκιμαντέρ για να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων. Οι ταινίες εκείνης της εποχής άλλοτε λειτουργούσαν σαν διέξοδο από τα δεινά του πολέμου και άλλοτε σαν προπαγάνδα. Το βασικό είναι ότι ο κινηματογράφος ήταν κάτι εξαιρετικά σημαντικό και, ακόμη και στις μέρες μας, μπορεί και πρέπει να λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο».

Η Καλύτερη Στιγμή Τους - Their Finest

6 Απριλίου στους κινηματογράφους από την ODEON

 

Σκηνοθεσία: Λόνε Σέρφινγκ
Σενάριο: Γκάμπι Τσιάπε
Παραγωγή: Στίβεν Γούλι, Αμάντα Πόζι
Ηθοποιοί: Τζέμα Άρτερτον, Σαμ Κλάφλιν, Μπιλ Νάι, Τζακ Χιούστον, Τζέικ Λέισι
Φωτογραφία: Σεμπάστιαν Μπλένκοβ
Μοντάζ: Λουτσία Ζουκέτι
Σχεδιασμός παραγωγής: Άλις Νόρμινγκτον
Μουσική: Ρέιτσελ Πόρτμαν
Διάρκεια: 117’
Είδος: Δραματική
Διανομή: Odeon

 

PAGE TOP

Get in touch with us

Designed, Developed & Hosted by GLOMAN - Powered by Drupal - achecker